Onkruidverdelger leidt tot ruzie in EU

Nieuws

Onkruidverdelger leidt tot ruzie in EU

Onkruidverdelger leidt tot ruzie in EU
Onkruidverdelger leidt tot ruzie in EU

IPS

13 januari 2016

Wetenschappers liggen met het Europese Voedselveiligheidsagentschap ESFA overhoop over de mogelijk kankerverwekkende eigenschappen van onkruidverdelger Roundup. De EU moet binnenkort opnieuw beslissen over te toelating van glyfosaat, het hoofdbestanddeel van Roundup.

De ESFA verwerpt de conclusie van kankeronderzoekers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat glyfosaat mogelijk kankerverwekkend is, meldt de Britse krant The Guardian vandaag. Die conclusie van de WHO leidde in maart vorig jaar tot ophef. Glyfosaat wordt sinds de jaren zeventig wereldwijd door het Amerikaanse bedrijf Monsanto verkocht onder de merknaam Roundup.

Zesennegentig prominente wetenschappers, inclusief de wetenschappers die het onderzoek voor de WHO uitvoerden, hebben in reactie op het ESFA-besluit een brief gestuurd naar de Europese commissaris voor Gezondheid, Vytenis Andriukaitis. In de brief waarschuwen ze dat het tegenonderzoek van de ESFA ‘ongeloofwaardig is omdat het niet gestaafd wordt door bewijs.’ Ook zou het onderzoek niet op een open en transparante wijze hebben plaatsgevonden.

Grote belangen

De belangen die gemoeid zijn met Roundup, zijn groot. Hoewel het patent van Monsanto in 2000 is verlopen, levert het product het bedrijf nog steeds ongeveer 2 miljard dollar omzet per jaar op. Behalve door particulieren wordt het product ook veel gebruikt in de landbouw en door overheden.

Het product levert Monsanto jaarlijks 2 miljard dollar omzet op.

Naar glyfosaat zijn in het verleden al veel onderzoeken gedaan. Die onderzoeken leidden tot verschillende uitkomsten, maar de schadelijkheid voor de mens bleek moeilijk onomstotelijk aan te tonen.

Wel wijzen de onderzoeken steeds vaker in de richting van mogelijke gezondheidsschade.

Zo publiceerde het medische vaktijdschrift The Lancet vorig jaar een onderzoek waaruit bleek dat glyfosaat detecteerbaar is in het bloed en de urine van landbouwers. Glyfosaat zou volgens hen dna-schade kunnen aanrichten bij zoogdieren en mensen.