Ontbossing nadert recordhoogte

Nieuws

Ontbossing nadert recordhoogte

Ontbossing nadert recordhoogte
Ontbossing nadert recordhoogte

IPS

03 september 2015

Wereldwijd is vorig jaar meer dan 18 miljoen hectare bos verloren gegaan, of twee maal de oppervlakte van Portugal. Nieuwe hotspots van ontbossing zijn onder meer de Mekongdelta en West-Afrika, blijkt uit satellietdata.

NASA

Luchtbeeld van de Braziliaanse provincie Rondônia. In dit beeld is intact bos diep groen, terwijl de bruine gebieden braak liggen en de lichtgroene bestaan uit gewassen, grasland, of, af en toe, een groeibos. Het visgraatpatroon van kleine open vlakken naast nieuwe wegen is het begin van nieuwe ontbossing in de Amazone.

NASA​

Uit de gegevens, die geanalyseerd werden door de University of Maryland (UMD) en Google, blijkt dat de meeste tropische wouden in de problemen komen en samen 9,9 miljoen hectare verloren.

Hotspots

De nieuwe data tonen aan dat ontbossing lang niet beperkt blijft tot de bekende probleemlanden zoals Brazilië en Indonesië, maar ook in de Mekongdelta, West-Afrika, Madagaskar en de Gran Chaco-regio in Latijns-Amerika groot is. Cambodja, Sierra Leone, Madagaskar, Uruguay, Paraguay, Liberia, Guinee, Guinee-Bissau, Vietnam en Maleisië voeren de lijst aan. De vraag naar palmolie en rubber zijn samen met sojateelt en veehouderij de belangrijkste motoren voor de ontbossing in die landen.

‘Deze analyse toont een werkelijk alarmerende groei van de ontbossing in hotspots die vroeger over het hoofd gezien werden’, zegt Nigel Sizer, directeur van het Bossenprograma bij het World Resources Institute (WRI). ‘In veel van die landen zien we versnelde ontbossing voor de productie van rubber, rundsvlees, soja en palmolie. Om daar iets aan te doen moeten we het beheer verbeteren en illegale ontbossing tegen gaan, het landgebruik in evenwicht brengen en erop hameren dat grotere importeurs en landen een duurzame productie van grondstoffen eisen.’

Acht dagen

De analyse van de UMD en Google maakt gebruik van satellietfoto’s van het US Geological Survey Landsat programma in samenwerking met de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. De satellieten detecteren alle types van ontbossing en de sterfte van bomen registeren in diverse bosregio’s.

‘Het Landsat-systeem kan elke acht dagen het globale bladerdak meten, en zo krijgen we  ongekende mogelijkheden om veranderingen in wouden op te sporen’, zegt Matt Hansen van de Universiteit van Maryland. ‘De data voor 2014 bevestigen dat ontbossing zich niet beperkt tot bepaalde landen en dat het steeds sneller gaat. We moeten deze informatie nu gebruiken om de bescherming van de wouden te verbeteren en een betere balans te vinden tussen economische ontwikkeling en het behoud de onschatbare diensten die bossen als ecosysteem bieden.’