Ontwikkelingslanden eisen klimaatneutraliteit tegen 2050

Steeds meer ontwikkelingslanden eisen op de VN-klimaattop klimaatneutraliteit tegen 2050. De Europese Unie weet nog niet of ze dit spoor volgt.

  • © Mariana Bazo Vertegenwoordigers van 195 landen zoeken in Lima naar een manier om de planeet tegen 2050 klimaatneutraal te krijgen. © Mariana Bazo

De VN-klimaattop in Lima is over halfweg; vrijdag eindigt hij. Vertegenwoordigers van 195 landen zoeken naar een manier om de planeet tegen 2050 klimaatneutraal te krijgen.

Hernieuwbare energie

Een klimaatneutrale planeet tegen 2050 is de enige manier om onomkeerbare veranderingen te voorkomen.

Klimaatneutraliteit betekent dat de mens evenveel broeikasgassen wegneemt dan hij uitstoot. Dat impliceert een forse vermindering van die uitstoot, een transitie naar een economie die op hernieuwbare energie draait.

Een klimaatneutrale planeet tegen 2050 is de enige manier om onomkeerbare veranderingen in de dynamiek van onze planeet te voorkomen, zeggen wetenschappers.

Steeds onheilspellender

Steeds meer ontwikkelingslanden onderschrijven dat. ‘De wetenschappelijke gegevens zijn steeds onheilspellender’, zegt de Costa Ricaanse Giovanna Valverde, voorzitter van Ailac, de groep van kleinere Latijns-Amerikaanse en Caraïbische landen, die op deze klimaattop als één blok onderhandelen.

‘De coördinator van het IPCC (VN-klimaatpanel) toonde ons in de plenaire zitting data die laten zien hoe dringend de situatie is. We mikken op 2050 zodat iedereen zich daarbij kan aansluiten en kan anticiperen, maar de cijfers zijn alarmerend.’

Het is van cruciaal belang, zegt Valverde, dat ‘de landen zich houden aan wat ze als bijdrage voorstellen zodat de wetenschappers tijd hebben van 2015 tot 2020 om de meetmethodes van de landen te vergelijken, de optelsom te maken en te bepalen hoeveel de uitstoot nog omlaag moet.’

Meer ambitie

De Europese Unie weet nog niet of ze het voorstel voor klimaatneutraliteit tegen 2050 gaat steunen.

De Vereniging van Kleine Eilandstaten (Aosis) vroeg de industrielanden in een communiqué om meer ambitie te tonen in hun vermindering van de uitstoot.

De Europese Unie weet nog niet of ze het voorstel voor klimaatneutraliteit tegen 2050 gaat steunen. ‘Het maakt deel uit van de discussie’, zegt Elina Bardram, een van de EU-onderhandelaars. ‘Het is belangrijk dat we tegen Parijs een gemeenschappelijke visie hebben.’

In november volgend jaar vindt in Parijs de volgende klimaattop plaats. Dan moet een groot klimaatakkoord tot stand komen.

VS en China

Van maart tot juni moeten alle landen laten weten hoeveel ze zullen bijdragen tot de vermindering van de uitstoot. In Lima discussieert men onder meer over de vorm die deze beloftes moeten hebben.

Op 12 november beloofden de VS en China samen al een forse vermindering van hun uitstoot: de VS wil tegen 2025 een daling van 26 tot 28 procent in vergelijking met 2005, China gaat zijn uitstoot na 2030 verminderen.

Maar wetenschappelijke studies waarschuwen dat meer ambitie nodig zal zijn.

Zo dringt een recent rapport van het VN-Milieuprogramma aan op maatregelen voor 2020.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.