De kritiek draait vooral rond klimaatfinanciering

Ontwikkelingslanden noemen akkoord in Glasgow “onevenwichtig”

Karwai Tang/ UK Government (CC BY-NC-ND 2.0)

Brits premier Boris Johnson, VN-Secretaris Generaal Antonio Guterres en Bengalese premier Sheikh Hasina tijdens de COP26.

Op enkele uren voor het einde van de klimaattop hebben ontwikkelingslanden stevige kritiek geuit op het akkoord in zijn huidige staat. De landen noemen het onevenwichtig en zien onvoldoende garanties voor klimaatfinanciering.

In Glasgow wordt alles op alles gezet om over enkele uren een akkoord te bereiken. Maar op de plenaire vergadering blijkt dat de neuzen nog lang niet in dezelfde richting staan. Delegaties van ontwikkelingslanden spreken zich in opvallend harde bewoordingen uit, en oogsten daarbij applaus uit de vergadering.

Leven en dood

Vertegenwoordigers van onder meer Kenia, Bhutan, Costa Rica, Marshalleilanden en India zeggen teleurgesteld te zijn met de huidige staat van de onderhandelingen, amper enkele uren voor het officiële einde van de top.

De kritiek draait vooral rond klimaatfinanciering: hulp van rijke aan arme landen om hun uitstoot te verlagen en om te gaan met de impact van de klimaatcrisis die al onvermijdelijk geworden is.

‘Vergeet niet: een gemiddelde opwarming van 1,5 graden betekent voor Kenia 3 graden.’

‘Vergeet niet: een gemiddelde opwarming van 1,5 graden betekent voor Kenia 3 graden’, zei de Keniaanse afgevaardigde. ‘Voor ons is dit geen statistiek. Het gaat over leven en dood.’

Meerdere delegaties benadrukken ook dat twee kernthema’s sinds het begin van de top in de verdrukking zijn geraakt: het belang van natuurlijke oplossingen om de impact van de klimaatcrisis te temperen, en de rechten van inheemse volken.

‘Wat zijn we hier aan het doen?’ vraagt de afgevaardigde van Bangladesh zich af. ‘Praten we over een akkoord, of onderhandelen we hier over iets waar helemaal niet over te onderhandelen valt: onze toekomst, ons bestaan.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2797   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2797  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.