Zwarte Amerikanen en latino's lijden meer onder vervuiling

Ook luchtvervuiling in de VS blijkt te discrimineren

Chris Goldberg CC BY-NC 2.0

In de VS gaapt een kloof tussen wie luchtvervuiling produceert en wie ze vooral inademt. Zwarte Amerikanen en latino’s lijden relatief meer onder de vervuiling, ook al produceren ze er in verhouding minder.

Luchtvervuiling is met voorsprong het grootste milieuprobleem voor de Amerikaanse volksgezondheid. Met name fijnstof veroorzaakt jaarlijks meer dan honderdduizend vroegtijdige overlijdens in de VS door hartaanvallen, beroertes, longkankers en andere ziekten.

Onevenwicht

Onderzoekers van de universiteiten van Washington en Minnesota ontdekten dat dat fijnstof voornamelijk wordt veroorzaakt door de consumptie van goederen en diensten door blanke Amerikanen, maar vooral ingeademd worden door zwarte Amerikanen en latino’s.

Zwarte Amerikanen daarentegen ervaren 56 procent meer luchtvervuiling dan ze zelf veroorzaken. Voor latino’s is dat verschil nog hoger: 63 procent.

Blanke Amerikanen die niet van Latijns-Amerikaanse afkomst zijn, worden zo’n 17 procent minder blootgesteld aan luchtvervuiling dan ze er zelf veroorzaken door hun consumptie. Zwarte Amerikanen daarentegen ervaren 56 procent meer luchtvervuiling dan ze zelf veroorzaken. Voor latino’s is dat verschil nog hoger: 63 procent.

Blanke Amerikanen consumeren grotere hoeveelheden vervuilingsintensieve goederen en diensten en zijn daardoor verantwoordelijk voor meer vervuiling met fijnstof. Maar ook de woonplaats speelt een grote rol. Zwarte Amerikanen en latino’s leven vaker op plaatsen met een hogere vervuiling en worden zo in hogere mate blootgesteld.

“Eerdere studies toonden al aan hoe etnische minderheden meer blootgesteld worden aan vervuiling dan blanke Amerikanen”, zegt hoofdauteur Christopher Tessum, wetenschapper aan de Universiteit van Washington. “Nieuw aan deze studie is dat we vaststellen dat die verschillen niet te wijten zijn aan een hogere vervuiling door diezelfde gemeenschappen, integendeel.”

Ongelijkheid blijft

De VS hebben wel vooruitgang geboekt in de strijd tegen luchtvervuiling, benadrukken de onderzoekers, en dat voor alle etnische groepen. De gemiddelde blootstelling aan fijnstof daalde met bijna de helft tussen 2003 en 2015, maar de ongelijkheid bleef hoog.

Volgens de onderzoekers kan hun methode ook voor andere vormen van milieuproblemen gebruikt worden en biedt ze beleidsmakers een eenvoudige en gebruiksvriendelijke manier om de ongelijkheden in te schatten tussen wie het probleem vooral veroorzaakt en wie eraan leidt.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.