Ook meren kampen met toenemende hittegolven

Nieuws

Analyse van 702 meren

Ook meren kampen met toenemende hittegolven

Ook meren kampen met toenemende hittegolven
Ook meren kampen met toenemende hittegolven

IPS

22 januari 2021

De Europese Ruimtevaartorganisatie ESA waarschuwt ervoor dat periodes van extreem hoge watertemperatuur in meren steeds vaker kunnen voorkomen. Die zogenaamde hittegolven in meren vormen een bedreiging van het ecosysteem en leiden vaak tot enorme vissterfte.

 Jonathan Hutchins  (CC BY-SA 2.0)

Een uitgedroogd meertje in het Verenigd Koninkrijk. De gemiddelde temperatuur van hittegolven in meren kan stijgen van ongeveer 3,7 nu tot 5,4 graden Celsius eind deze eeuw.

Jonathan Hutchins (CC BY-SA 2.0)

De invloed van de klimaatverandering op hittegolven in steden en boven oceanen is al goed gedocumenteerd. Maar hittegolven kunnen ook in meren voorkomen, met vaak grote vissterfte tot gevolg.

De ESA analyseerde satellietmetingen voor 702 meren over de hele wereld en modelleerde zo de impact van hittegolven in de 20ste en 21ste eeuw. Daaruit blijkt dat, als de uitstoot van broeikasgassen niet wordt gestopt, de hittegolven in meren gemiddeld met drie maanden kunnen toenemen en sommige meren zelfs een permanente staat bereiken.

Intenser

De projectie, die gepubliceerd is in vakblad Nature, laat ook zien dat de hittegolven steeds erger zullen worden, met name onder een scenario met hoge broeikasgasemissies. De gemiddelde temperatuur van hittegolven in meren kan stijgen van ongeveer 3,7 nu tot 5,4 graden Celsius eind deze eeuw.

De diepte van de meren speelt een grote rol: diepere meren hebben vaak langere, maar minder intense hittegolven, omdat de warmte aan de oppervlakte beter kan worden verspreid.

‘Onlangs hebben instellingen van over de hele wereld gemeld dat 2020 deel uitmaakte van het warmste decennium ooit geregistreerd’, zegt Iestyn Woolway, onderzoeker bij het Britse klimaatbureau van de ESA. ‘En klimaatprojecties suggereren dat deze opwarming doorgaat. Als we er niet in slagen ze te beperken, blijkt uit onze projecties dat de hittegolven in meren deze eeuw steeds heviger zullen worden, de biodiversiteit van het meer bedreigen en ecosystemen tot het uiterste van hun veerkracht duwen.’