Ook motoren moeten schoner van EU

Nieuws

Ook motoren moeten schoner van EU

12 december 2012

Motoren en bromfietsen moeten vanaf 2016 veel minder uitstoten en voldoen aan strengere veiligheidsmaatregelen. Dat heeft de Europese Commissie deze week beslist.

De EU heeft nieuwe richtlijnen uitgevaardigd voor de zogenaamde L-categorie van voertuigen, met onder meer mopeds, scooters, motoren en quads. Die moeten tegen 2020 aan dezelfde uitstootrichtlijnen voldoen als personenwagens.

In 2016 moeten nieuwe types motoren al voldoen aan de Euro 4-emissiestandaarden, en een jaar later gelden de nieuwe regels voor alle nieuwe motoren. Tegen 2020 moeten alle nieuwe types in de L-categorie voldoen aan de nog strengere Euro 5-normen.

De commissie legt ook testvereisten op en verplicht de fabrikanten om informatie over de CO2-uitstoot en het brandstofverbruik kenbaar te maken aan de consument.

Veiligheid

Europa legt de fabrikanten in een adem ook een aantal nieuwe veiligheidsvereisten op. Zo krijgen tweewielige motoren verbeterde remsystemen en motoren boven de 125 cc moeten verplicht uitgerust zijn met abs.

Ook de verlichting van alle voertuigen binnen de L-categorie moet voortaan aan nieuwe regels voldoen.