Ook onze slaap lijdt onder de klimaatopwarming

wolfgangfoto / Flickr (CC BY-ND 2.0)
Een warmere planeet zal de mens globaal 50 tot 58 uur slaap per jaar kosten tegen het einde van deze eeuw, waarschuwt een grootschalige Deense studie. Vooral ouderen en vrouwen ondervinden daar last van.
De wetenschappers baseerden zich op een grootschalig onderzoek bij 47.000 volwassenen in 68 landen, verspreid over de continenten. Daaruit blijkt dat, tijdens nachten van 30 graden of meer, de slaap met bijna een kwartier afneemt.
Tegen het einde van deze eeuw kunnen de hogere temperaturen ons zo jaarlijks 50 tot 58 uur slaap kosten, berekende het team. De schade is het grootste in arme landen en treft oudere volwassenen en vrouwen harder.
Essentieel proces
‘Onze resultaten tonen aan dat slaap - een herstelproces dat essentieel is voor de menselijke gezondheid en productiviteit - kan worden aangetast door warmere temperaturen’, zegt onderzoeker Kelton Minor van de Universiteit van Kopenhagen. ‘Om weloverwogen beslissingen over het klimaatbeleid te nemen, moeten we beter rekening houden met het volledige spectrum van te verwachten klimaateffecten.’
Het is al langer bekend dat hittegolven het aantal sterfgevallen en ziekenhuisopnames verhogen en menselijke prestaties doen afnemen. Maar over de biologische mechanismen erachter is minder geweten.‘In deze studie leveren we het eerste bewijs op mondiale schaal dat warmer dan gemiddelde temperaturen de menselijke slaap aantasten’, zegt Minor.
Maak MO* mee mogelijk.
Word proMO* net als 2886 andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.
Meer verhalen
-
Reportage
-
Nieuws
-
Opinie
-
Wereldblog
-
Analyse
-
Nieuws