Ook woonplaats bepalend voor levensverwachting in VS

Naast je inkomen heeft ook je woonplaats invloed op de gemiddelde levensverwachting in de VS. Dat blijkt uit onderzoek van Stanford University, Harvard en MIT.

  • carol mitchell (CC BY-NC-ND 2.0) 'Het verschil in levensverwachting tussen Gary en New York', zegt hoofdonderzoeker Raj Chetty, 'kun je zien als het idee dat mensen in New York geen kanker krijgen en mensen in Gary wel.' carol mitchell (CC BY-NC-ND 2.0)

Rijke mensen leven langer dan arme mensen. Daarom is de gemiddelde levensverwachting hoger in gebieden waar het gemiddelde inkomen hoog is dan in gebieden waar mensen minder geld verdienen.

Uit nieuw onderzoek van Stanford University, Harvard en MIT, gepubliceerd in de Journal of the American Medical Association, blijkt echter dat het ook uitmaakt waar iemand woont. Een arm persoon in New York leeft gemiddeld vijf jaar langer dan een arm persoon in Gary, een stad met 80.000 inwoners in Indiana, in het midden van de VS. Ook andere staten in de Midwest, zoals Ohio, Kentucky en Kansas, hebben lagere levensverwachtingen.

Belastingonderzoek

Vijf jaar lijkt misschien niet veel, maar volgens schattingen zou de gemiddelde levensverwachting van alle Amerikanen, rijk en arm, met drie jaar stijgen als kanker in het geheel niet zou bestaan. ‘Het verschil in levensverwachting tussen Gary en New York’, zegt hoofdonderzoeker Raj Chetty, ‘kun je zien als het idee dat mensen in New York geen kanker krijgen en mensen in Gary wel.’

Chetty is verbonden aan het Stanford Institute for Economic Policy Research en werkte samen met onderzoekers van Harvard en MIT (Massachussetts Institute of Technology) en het bureau voor belastingonderzoek van het ministerie van Financiën. Ze keken naar statistieken over sterfgevallen van de nationale bevolkingsregistratie en naar meer dan 1,4 miljard individuele (geanonimiseerde) belastingaangiften tussen 1999 en 2014.

Ze concludeerden onder meer dat vrouwen gemiddeld langer leven dan mannen, maar dat dat effect veel kleiner wordt naarmate het inkomen omhoog gaat. De armste vrouwen in de VS worden gemiddeld 79, de rijkste 89.

Ook de kloof bij mannen is indrukwekkend. Een veertigjarige man die zich in de bovenste 1 procent van de inkomensverdeling bevindt, wordt gemiddeld 97. Een man van dezelfde leeftijd in de laagste 1 procent wordt 72. Dat is gelijk aan de gemiddelde levensverwachting voor mannen in Soedan.

Meer obesitas en minder sport

Maar hoe komt het dat de levensverwachting van arme mensen op verschillende plekken in de VS zo uit elkaar loopt? De studie constateert alleen het effect, maar verklaart het niet. Maar Chetty heeft wel een paar ideeën. ‘De plekken met een lagere levensverwachting zijn over het algemeen plekken waar meer gerookt wordt, waar meer mensen obesitas hebben en waar minder gesport wordt’, zegt hij.

‘We hebben het in de VS op algemeen niveau over ongelijkheid en gezondheid, maar we we moeten het vooral op lokaal niveau bespreken.’

Opvallend is dat de levensverwachting voor arme mensen in steden als San Francisco en New York, met hoge kosten voor levensonderhoud, stijgt. ‘We weten niet precies waarom dat is’, zegt Chetty. Een mogelijke verklaring is dat rijke, progressieve steden de eersten zijn om maatregelen te nemen om de volksgezondheid te bevorderen, zoals een rookverbod, een verbod op transvetten en belasting heffen over drankjes met een extreem hoog suikergehalte. Die maatregelen treffen zowel arm als rijk.

De studie laat volgens Chetty vooral zien dat lokaal beleid noodzakelijk is. ‘We hebben het in de VS op algemeen niveau over ongelijkheid en gezondheid, maar we we moeten het vooral op lokaal niveau bespreken, bijvoorbeeld als je het hebt over het koppelen van de pensioenleeftijd aan levensverwachting. Als we dat doen op basis van de gemiddelde levensverwachting in de VS, gaat dat pijn doen voor arme mensen in bepaalde gebieden, zoals Detroit.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.