Opbouw van steden bepaalt de ernst van overstromingen

Nieuws

Vooral stratennetwerk en bebouwingsdichtheid spelen rol

Opbouw van steden bepaalt de ernst van overstromingen

Uit een nieuw analysemodel van onderzoekers aan de Amerikaanse University of California in Irvine blijkt dat het stratennetwerk en de bebouwingsdichtheid van een stad een grote rol spelen bij overstromingen.

Steden over de hele wereld krijgen steeds vaker te maken met overstromingen als gevolg van de klimaatopwarming en stedelijke groei. Dat zal in de toekomst alleen maar toenemen.

‘Veel van de mensen die geconcentreerd in steden leven, beschikken niet over de middelen om zich te beschermen of te ontsnappen - en zullen zwaar getroffen worden door stedelijke overstromingen’, verklaart Sarah Balaian, doctoraatsstudente burgerlijke en milieu-ingenieurswetenschappen aan de University of California, Irvine.   

Het motiveerde Balaian en haar collega’s om met behulp van statistische mechanica een nieuwe formule te genereren waarmee stedelijke planners over de hele wereld overstromingsrisico’s makkelijker kunnen inschatten.

Universele theorieën

Uit hun onderzoek, dat zopas in het vakblad Nature Communications verscheen, blijkt duidelijk dat de vorm van een stad mee de hevigheid van overstromingen bepaalt. Het gaat dan vooral om de bebouwingsdichtheid en het stratennetwerk van een buurt.

Coauteur Mohammad Javad Abdolhosseini Qomi zegt dat hij en zijn collega's inspiratie vonden in de manier waarop natuurkundigen universele theorieën ontwikkelen voor de verklaring van ingewikkelde systemen, zoals ongeordende en poreuze materialen.