OPEC machteloos tegen dure olie

Nieuws

OPEC machteloos tegen dure olie

Omid Memarian

30 juni 2008

De OPEC, het kartel van olieproducerende landen, kan niet veel ondernemen tegen de dure olie. Analisten wijzen erop dat aangekondigde productiestijgingen van Saoedi-Arabië de koers van het zwarte goud niet hebben kunnen ombuigen en zeggen dat structurele factoren de olie nog een tijdje duur zullen houden.

De Organisatie van Olie-exporterende Landen, de OPEC, produceert 32 miljoen vaten olie per dag. De grootste producent is Saoedi-Arabië, met 9,25 miljoen vaten per dag.“De meeste landen produceren nu al aan hun maximumcapaciteit en Saoedi-Arabië, dat de meeste reservecapaciteit heeft, heeft zijn productie gestaag opgevoerd”, zegt Dariush Zahedi, onderzoeker aan het Institute of International Studies van de Universiteit van Berkeley.
Saoedi-Arabië beloofde in juni 300.000 vaten per dag extra op te pompen en nog eens 200.000 extra in juli. De koers van de ruwe olie gaf geen krimp en bleef stijgen, tot 140 dollar per vat verleden week donderdag in Londen en New York.
“Andere factoren spelen een grotere rol dan de OPEC”, zegt Zahedi, “zoals de daling van de dollarkoers, de stijgende vraag uit groei-economieën, geopolitieke onrust in olieproducerende regio’s en speculatie.
Ook Nobelprijswinnaar Jeffrey Sachs, de VN-adviseur voor de Millenniumdoelen, ziet een onevenwicht in de wereldeconomie dat ervoor zorgt dat de olieprijs hoog blijft. “We gaan niet terugkeren naar de situatie van drie, vier jaar geleden. Het huidige aanbod volstaat niet en er zijn grote investeringen nodig om het te vergroten. We moeten efficiënter met energie omspringen op een manier die geen schade toebrengt aan het milieu. De dorst van de wereldeconomie naar olie is nog nooit zo groot geweest.”
Oliespecialist Paul M. Sampson van het onderzoekbureau Energy Intelligence Group schrijft de recordprijzen toe aan een combinatie van factoren. “De vraag naar olie in China en India is sneller gestegen dan verwacht en de verwachting is dat ze zal blijven groeien naarmate de industrialisering nog toeneemt. De OPEC kan niet zoveel doen om de prijs te drukken. De beloften van Saoedi-Arabië, het enige land met echte reservecapaciteit, blijken onvoldoende om de markt te kalmeren.”