Oplossing voor Afghanistan is "niet militair"

Nieuws

Oplossing voor Afghanistan is "niet militair"

Haider Rizvi

24 december 2010

"De oplossing voor Afghanistan is niet militair", zegt Staffan de Mistura, de hoogste VN-functionaris in Afghanistan. De Amerikanen geloven dat stabiliteit in Afghanistan het meest gediend is bij extra troepen, maar daar zijn andere diplomaten bij de VN het niet mee eens.

De Mistura, een Zweedse diplomaat met veel ervaring, gaf de Veiligheidsraad woensdag een update over de situatie in Afghanistan. Er is een politieke oplossing nodig, zei hij, en het voorkomen van burgerslachtoffers is volgens hem een “must” voor vrede en ontwikkeling.

De lidstaten die deelnamen aan de discussie waren dat met hem eens. “Succes hangt niet af van militaire operaties”, zei de Mexicaanse ambassadeur Claude Heller. Er moet alles aan gedaan worden om te voorkomen dat nog meer burgers omkomen door aanvallen van een van beide kanten.

De deelnemers pleitten voor betere maatregelen om een machtsoverdracht in 2014 mogelijk te maken. Dat is de termijn die vorige maand werd afgesproken op een top van de NAVO in Lissabon.

Vanuit en door Afghanen

“Afghanistan heeft de blijvende steun van de internationale gemeenschap nodig”, zei Wang Min, de tweede vertegenwoordiger van China bij de VN. Maar alle initiatieven voor vrede, verzoening en ontwikkeling moeten “vanuit en door Afghanen zelf” gebeuren.

De Amerikaanse gezant Rosemary DiCarlo verdedigde de strategie van Washington. “We hebben ervoor gezorgd dat de taliban hun momentum zijn kwijtgeraakt”, zei ze, al is de voortgang “nog steeds fragiel.” Ze vertelde de Veiligheidsraad dat de Afghaanse krachten volledig verantwoordelijk zullen zijn in 2014, maar dat de transitie gradueel zal zijn. “Het is een overgangsstrategie, geen exitstrategie.”

In totaal zijn er bijna 20.000 Afghanen omgekomen sinds 2001, toen de Amerikaanse militaire operatie begon, en een half miljoen zijn gewond geraakt, volgens iCasualties.org, een onafhankelijke groep die voorheen bekend stond als Iraq Body Count. Er zijn 2100 soldaten aan de coalitiezijde gesneuveld. Volgens experts wordt de situatie er niet beter op. Het Rode Kruis meldde deze week dat het conflict zich in 2011 nog verder zal verspreiden, met meer doden tot gevolg.