Opnieuw meer neushoorns gedood

Vorig jaar werden in Afrika 1.338 neushoorns gedood, een stijging voor het zesde jaar op rij. Zuid-Afrika kon voor het eerst een lichte daling optekenen, maar die werd tenietgedaan door de groeiende stroperij in Namibië en Zimbabwe.

  • Hein waschefort (CC by-sa 3.0) De karkassen van twee neushoorns (moeder en kalf) nadat stropers hen hebben ontdaan van hun hoorn Hein waschefort (CC by-sa 3.0)

Sinds het begin van de crisis in 2008 zijn al minstens 5.940 dieren gedood, blijkt uit cijfers van de Internationale Unie voor Natuurbescherming (IUCN). ‘De grootschalige stroperij voor de illegale handel in hoorn blijft het herstel van de neushoorn in de laatste twee decennia in Afrika ondermijnen’, zegt Mike Knight van de IUCN.

Groei vertraagt

Toch hebben de toegenomen inspanningen van de politiediensten de groei van de stroperij kunnen afremmen. In Kenia daalde het aantal gedode neushoorns zowel in 2014 en 2015, en vorig jaar deed ook Zuid-Afrika het beter, voor het eerst sinds 2008. Zuid-Afrika is het land met het grootste aantal neushoorns ter wereld.

‘Dit is het bewijs van de grote inspanningen die gedaan worden om de verliezen te beperken – vaak tegen enorme overmacht’, zegt Inger Andersen, directeur-generaal van de IUNC. ‘Het toont ook de inzet van de rangers op het terrein, die zich ten koste van zichzelf en hun gezinnen blijven inzetten en dagelijks hun leven riskeren. Jammer genoeg wordt die vooruitgang tenietgedaan door alarmerende stijging in andere belangrijke landen, zoals Namibië en Zimbabwe.’

Misdaadnetwerken

De stroperij heeft het herstel van de neushoorn geen goed gedaan. Het aantal witte neushoorns stijgt niet langer en blijft hangen tussen naar schatting tussen 19.682 en 21.077 dieren. De veel zeldzamere zwarte neushoorn doet het iets beter met tussen 5.042 en 5.455 dieren, een lichte stijging tegenover 2012. Maar voor het herstel van de soort is een stijging met 5 procent per jaar nodig.

Achter de stroperij schuilen wereldwijde misdaadnetwerken, die zich ook bezighouden met mensenhandel en de smokkel van drugs en wapens. De netwerken beheersen een groot deel van de internationale handel in bedreigde diersoorten en steeds meer Afrikaanse landen beseffen dat ze een bedreiging voor de stabiliteit vormen, onder meer via corruptie van ambtenaren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.