Opnieuw olielek voor Braziliaanse kust
Fabiana Frayssinet
02 februari 2012
Voor de Braziliaanse kust is opnieuw een olielek vastgesteld. Voor milieuorganisatie Greenpeace een bewijs dat Brazilië niet klaar is voor zijn groeiende oliewinning.
Het olielek werd dinsdag vastgesteld. Het gaat om 160 vaten olie (van 159 liter) afkomstig van een platform op 300 kilometer voor de kust van de Zuid-Braziliaanse deelstaat São Paulo.
Volgens staatsoliebedrijf Petrobras ging het om een klein lek. De oorzaak was een breuk in een pijpleiding van het platformschip Dynamic Producer, dat proefboringen doet. De olie kan de kust onmogelijk bereiken, zegt Petrobras. “Na de breuk heeft het veiligheidssysteem de bron automatisch gesloten.” Het noodplan werd meteen in werking gesteld om de olie in zee en in het bovenste deel van de leiding te verwijderen, zegt het oliebedrijf.
Nauwelijks enkele dagen eerder was 1200 liter petroleum gelekt tijdens het transport naar een terminal aan de kust van de zuidelijke deelstaat Río Grande do Sul. Deze olie bereikte het strand wel.
In november lekten 2400 vaten olie van het Amerikaanse Chevron bij boringen voor de kust van Rio de Janeiro.
50 miljard vaten
In het gebied waar zich deze week een lek voordeed, werd in 2007 olie gevonden. Brazilië schat dat er minstens 50 miljard vaten zitten en hoopt ermee tot een energiegrootmacht uit te groeien.
Volgens Adriano Pires, directeur van het Braziliaans Centrum voor Infrastructuur, is het de eerste maal dat zich in deze zone een lek voordoet. “Het is opnieuw een waarschuwing.” Brazilië heeft een beleid nodig om dit soort ongevallen te vermijden en op te vangen, en het moet nagaan of zijn wetgeving volstaat en de controleorganen functioneren. Naarmate men dieper gaat boren, neemt het risico op lekken toe, zegt Pires.
Golf van Mexico
Leandra Gonçalves van Greenpeace-Brazilië voorspelt Brazilië een toekomst van “met olie bedekte stranden” en laakt dat de regering nog steeds geen gesprekken is begonnen over een algemeen noodplan voor olielekken op zee.
In 2010, toen bij de olieramp in de Golf van Mexico vijf miljoen vaten lekten, kondigde de Braziliaanse regering een noodplan aan. Dat was nodig omdat Brazilië 90 procent van zijn olie op zee wint. Maar na bijna twee jaar is de belofte nog altijd dode letter, zegt Gonçalves.
Greenpeace begrijpt niet dat Brazilië in de dure technologie van zeeboringen investeert terwijl het “100 procent schone energiebronnen” heeft als wind, zon en biomassa.
Olierijkdom
Ingenieur Segen Estefen, expert in oceaanstructuren, zegt dat Brazilië zijn olierijkdom niet mag negeren maar pleit tegelijk voor een betere bescherming van het milieu. Met de nieuwe olievelden kan Brazilië zijn oliewinning in vijftien jaar tijd verdrievoudigen, zegt Estefen, die directeur is van het onderzoeksinstituut Coppe van de Federale Universiteit van Rio de Janeiro. Het Coppe voert momenteel gesprekken met het ministerie van Wetenschappen en Technologie om een olie- en veiligheidscentrum voor ongevallen op zee te creëren.
Volgens Estefen is Brazilië leider op het vlak van oliewinning op grote diepte. Bij de exploitatie van de nieuwe velden gaat men niet roekeloos te werk, zegt hij, maar tegelijk “moeten we voortdurend onze procedures verbeteren om de kans op lekken te verkleinen en ze zo snel mogelijk te bestrijden.”