Oppositie beschuldigt Chávez van mediacensuur
Humberto Marquez
18 november 2004
De Venezolaanse oppositie maakt zich dik over de nieuwe mediawetgeving die voorligt in het parlement. Volgens hen zal de linkse president Hugo Chávez er de media mee intimideren. De commerciële zenders voerden in het verleden een antiregeringscampagne tegen Chávez.
De Venezolaanse regering en haar aanhangers beschouwen het wetsontwerp over sociale verantwoordelijkheid in de audiovisuele media als een instrument om onafhankelijke media te ondersteunen en kinderen te beschermen tegen ongeschikte programma’s. Het wetsvoorstel voorziet ondermeer in een schaal van A tot D om programma’s te beoordelen op het gebruik van seksueel expliciete beelden, geweld en schunnig taalgebruik. Tussen 7 en 19 uur zouden er strenge beperkingen in voege komen, tussen 19 en 21 uur lichtere.
Informatieminister Andrés Izarra zegt dat de regering wettelijke mechanismen willen opzetten opdat alle Venezolanen zich kunnen verdedigen tegen de laster en misbruiken die ze bij sommige zenders dag na dag moeten slikken. Daarbij ontkennen zowel hij als wetgever Desirée Santos dat de wet censuur zou opleggen. Santos: Het komt er gewoon op neer dat media die live uitzenden niet op een sensationele manier beelden of geluiden gebruiken om in te spelen op de morbide fascinatie van mensen in tijdsblokken die dienen voor de opvoeding van kinderen en volwassenen.
Maar volgens critici kan deze nieuwe regelgeving er toe leiden dat toezichtorganen live verslaggeving van gebeurtenissen zoals 11 september gaan verbieden of bestraffen. Antonio Pasquali, hoofd van de lokale ngo Comité voor Radio en Televisie als Publieke Dienst, noemt het wetsvoorstel totalitair. Volgens Pasquali leidt het tot censuur en zelfcensuur en laat het de regering toe om te beslissen wat wel en niet mag worden uitgezonden. Ook Marcelino Bisbal, directeur van de communicatieopleiding aan de Andrés Bello Catholic University, noemt het voorstel totalitair en ondemocratisch. Bisbal: De staat probeert een wettelijk instrument op poten te zetten om de ruimte te controleren waarbinnen dissidentie nog mogelijk is.
In Venezuela hebben de meeste commerciële radio- en tv-stations nauwe banden met de oppositie, die tussen 2001 en augustus 2004 geprobeerd heeft om president Chávez van de troon te stoten. Tijdens een korte staatsgreep in april 2002, toen Chávez twee dagen is afgezet, hebben de commerciële zenders de massale steunbetuigingen voor de president niet verslaan. De demonstraties van de oppositie die aan de coup voorafgingen, werden dan weer non-stop verslaan. De laatste maanden hebben de commerciële zenders hun antiregeringscampagne echter afgezwakt.
Het omstreden wetsvoorstel wordt momenteel besproken in een tweede en laatste ronde in het Venezolaanse parlement. Met de steun van de coalitie, die 87 van de 165 zetels in handen heeft, raakte het vorig jaar al door de eerste ronde. (KC/ADR)