Opwarming stopt bestuiving van landbouwgewassen

Nieuws

Opwarming stopt bestuiving van landbouwgewassen

Opwarming stopt bestuiving van landbouwgewassen
Opwarming stopt bestuiving van landbouwgewassen

Patricia Grogg

30 september 2013

Wetenschappers hebben in Cuba nieuwe gevolgen van de klimaatwijziging ontdekt. Een stijging van de temperaturen stopt de bestuiving van landbouwgewassen zoals de pompoen.

De klimaatwijziging doet in de regio het aantal orkanen toenemen, met gevolgen voor de voedselproductie. Maar een stijging van de temperaturen heeft ook minder zichtbare gevolgen voor de landbouw, stellen Cubaanse wetenschappers nu vast.

Komkommer en pompoen

Bij planten van de komkommerfamilie (Cucurbitaceae) zoals de komkommer en de pompoen wordt de bestuiving onderbroken als het warmer is dan normaal in het bloeiseizoen, zegt agronoom Sergio Rodríguez, directeur van het Nationaal Onderzoeksinstituut voor Tropische Wortelgewassen (Ininvit).

Bijen brengen het stuifmeel van de mannelijke pompoenbloem naar het stigma van de vrouwelijke bloem, het meest kleverige gedeelte van de stamper. Als het te warm is, droogt de kleverige substantie van het stigma op, waardoor het stuifmeel zich niet kan hechten en er geen vruchten ontstaan.

“Als de bestuiving niet behoorlijk werkt en de opbrengst terugvalt, begrijpen we vaak de oorzaken niet”, zegt Rodríguez. “Dat komt omdat hogere temperaturen of droogte subtielere gevolgen van de klimaatwijziging zijn.”

Langere zomers

De laatste jaren zijn de zomers langer en de winters korter en milder geworden op Cuba. De temperaturen stijgen, waardoor de landbouw zich moet aanpassen. Studies geven aan dat de temperatuur op het eiland gemiddeld met 1,6 tot 2,5 graden kan stijgen tegen het einde van deze eeuw. Een van de zwaarste gevolgen kan een terugval in de landbouwopbrengst zijn.

Landbouwers in de provincie Mayabeque hebben gemerkt dat warmere zomers ook negatieve gevolgen hebben voor gewassen als look, ui en bonen en voor fruitsoorten als guave.

De Cubaanse regering wil de import van voedsel, die dit jaar 1,5 miljard euro kost, verminderen. De productiviteit van de landbouw moet daarom omhoog. Als we geen rekening houden met suikerriet, dan is de Cubaanse landbouwproductie in de eerste drie maanden van dit jaar met bijna 8 procent gedaald in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.