Vredesorganisaties dagvaarden Vlaamse regering omwille van wapenexport naar Turkije

Nieuws

‘Vlaamse regering kiest ervoor om wapens te exporteren zonder de eigenlijke eindgebruiker te kennen’

Vredesorganisaties dagvaarden Vlaamse regering omwille van wapenexport naar Turkije

Vredesorganisaties dagvaarden Vlaamse regering omwille van wapenexport naar Turkije
Vredesorganisaties dagvaarden Vlaamse regering omwille van wapenexport naar Turkije

IPS

27 oktober 2021

De ngo’s Vredesactie en CNAPD dagvaarden de Vlaamse regering omwille van de uitvoer van wapenonderdelen naar Turkije. Ze krijgen steun van Amnesty International. Volgens de ngo's worden de onderdelen gebruikt in conflicten in Libië en Azerbeidzjan, waarvoor internationale wapenembargo’s gelden.

Al sinds 2013 leveren Belgische bedrijven onderdelen van de motor, vleugels en het landingsgestel voor Turkse A400M militaire transportvliegtuigen, zegt de ngo Vredesactie. (op de foto: een Airbus A400M)

Emphyrio / Pixabay

De ngo’s Vredesactie en CNAPD dagvaarden de Vlaamse regering omwille van de uitvoer van wapenonderdelen naar Turkije. Ze krijgen steun van Amnesty International. Volgens de ngo’s worden de onderdelen gebruikt in conflicten in Libië en Azerbeidzjan, waarvoor internationale wapenembargo’s gelden.

Al sinds 2013 leveren bedrijven als Asco Industries, Sonaca en Safran Aero Boosters onderdelen van de motor, vleugels en het landingsgestel voor Turkse A400M militaire transportvliegtuigen. Maar die toestellen spelen een rol in het vervoer van wapens en huurlingen naar conflicten in Libië en Azerbeidzjan, zegt Vredesactie. Een rapport van de Verenigde Naties documenteerde eerder dit jaar 34 vluchten van Turkse A400M’s naar Libië die in strijd zijn met het VN-wapenembargo.

‘Als de regering haar eigen regelgeving niet naleeft, dan hebben we geen andere keus dan de Vlaamse regering te dagvaarden.’

‘De Vlaamse regering handelt in strijd met het Vlaams wapenhandeldecreet door transfers toe te staan waardoor militaire technologie in Turkije terechtkomt, ondanks bewijs dat daarmee internationale wapenembargo’s worden geschonden’, zeggen de organisaties. ‘Als de regering haar eigen regelgeving niet naleeft, dan hebben we geen andere keus dan de Vlaamse regering te dagvaarden.’

Weinig controle

Volgens de ngo’s is er veel te weinig controle op het eindgebruik van de Vlaamse wapenexport. Officieel staat Vlaanderen immers geen leveranties toe aan Turkije, maar wel aan de Spaanse wapenindustrie. Daar worden de Belgische onderdelen geassembleerd om verder geëxporteerd te worden naar Turkije.

Uit onderzoek van het Vlaams Vredesinstituut blijkt dat voor 70 procent van de Vlaamse wapenexport het eindgebruik niet gecontroleerd wordt. ‘De Vlaamse regering kiest ervoor om wapens te exporteren zonder de eigenlijke eindgebruiker te kennen’, zeggen de ngo’s. ‘Op die manier komt Vlaamse wapentechnologie terecht in oorlogsgebied en wordt ze gebruikt voor mensenrechtenschendingen.’