Onderzoekers zijn geschokt

Orkaan veegt Hawaïaans eiland van de kaart

bron: Google maps

 

Het Hawaïaans East Island is van de aardbol verdwenen na de doortocht van de erg krachtige orkaan Walaka eerder deze maand. Onderzoekers zijn geschokt.

Lokale wetenschappers ontdekten de verdwijning na vergelijking van satellietbeelden van voor en na de storm. “Ik vloekte en kon mijn ogen niet geloven”, zegt Chip Fletcher, hoogleraar aan de Universiteit van Hawaï in de lokale media. “Het eiland was waarschijnlijk duizend of tweeduizend jaar oud. We waren er nog in juli.”

Fletcher en zijn collega’s deden onderzoek op het eiland via drones en namen stalen van het zand en de koralen. Ze wilden onderzoek doen naar de toekomst van het eiland en hoe het bestand zou zijn tegen de klimaatverandering.

Ecosysteem

Het onbewoonde East Island maakt deel uit van een beschermd natuurgebied in het noordwesten van Hawaï. Het was zo’n 0,8 kilometer lang en 120 meter breed. Hoewel klein, vormde het een belangrijk onderdeel van het lokale ecosysteem, onder meer voor de ernstig bedreigde Hawaïaanse monniksrob, die er zijn jongen grootbracht. Ook bedreigde zeeschildpadden en albatrossen deden het eiland aan.

Volgens Randy Kosaki van de Amerikaanse meteorologische dienst NOAA leert de verdwijning dat de klimaatverandering echt is en dat de gevolgen nu al tastbaar zijn.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3306   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift