Orkaanschade op Cuba ‘nooit gezien’

Nieuws

Orkaanschade op Cuba ‘nooit gezien’

Dalia Acosta

17 september 2008

Nooit eerder gingen orkanen zo vernietigend te werk op Cuba. Gustav en Ike richtten voor zo’n 3,5 miljard euro schade aan op het eiland. En talloze families verloren niet alleen hun meubels maar ook speelgoed, de foto’s van een grootmoeder, de brief van een jeugdliefde en zoveel andere onvervangbare souvenirs.

Een week na de doortocht van Ike is er nog steeds geen telefoonverbinding met de oostelijke stad Gibara, op 860 kilometer van Havana. Bijna 80 procent van de huizen is er vernield of beschadigd. “Ik kijk naar de televisie in de hoop mijn vrienden te zien in een reportage”, vertelt de 45-jarige Marta García, inwoonster van de hoofdstad. “Ik weet nog steeds niet of ze in leven zijn, of ze hun huis verloren hebben of niet.”
Gustav en Ike richtten van 30 augustus tot 9 september bijzonder grote schade aan op Cuba. Volgens de regeringskrant Granma ging het om “de meest vernietigende” orkanen uit de Cubaanse geschiedenis. De economische schade beloopt zo’n 3,5 miljard euro. Granma citeert uit een voorlopig regeringsrapport over de omvang van de schade. “Het land is als nooit tevoren geraakt in zijn economische, sociale en woninginfrastructuur”, zegt het rapport.

Huizen

Op het hele eiland werden meer dan drie miljoen mensen geëvacueerd. Gustav maakte geen dodelijke slachtoffers, bij de passage van Ike kwamen zeven mensen om, “niet alleen als rechtstreeks gevolg van zijn impact maar ook door het niet naleven van de strikte maatregelen van de Burgerbescherming”, aldus het regeringsrapport.
Meer dan 444.000 huizen liepen zware schade op, 63.249 zijn totaal vernield. Meer dan 200.000 mensen zijn hun huis kwijt. “Anderhalf miljoen mensen is nog dakloos of heeft geen fatsoenlijk onderkomen. De situatie is zorgwekkend”, bevestigt VN-coördinator Susan McDade. “Op korte termijn kan men de mensen herbergen maar op termijn is dit onhoudbaar.”
In sommige regio’s, zoals Isla de la Juventud, is het elektriciteitsnet helemaal vernield. Radio- en televisiezendtorens sneuvelden. De communicatielijnen met verschillende getroffen zones zijn nog steeds niet hersteld.
Alleen al in het westen van het eiland liepen 314 verzorgingscentra aanzienlijke schade op, waaronder ziekenhuizen, poliklinieken, gezondheidscentra en rusthuizen. Minstens 3.800 scholen zijn geraakt. Bij de cultuur- en sportinfrastructuur spreekt de regering van schade aan meer dan 200 installaties. Daarbovenop komt de schade aan duizenden kilometers wegen.

Tabak

In het westen van Cuba, de belangrijkste tabaksregio van het land, werden 3.414 tabaksdrogerijen vernield en 1.590 beschadigd. 800 ton tabak ging verloren. Tabak is traditioneel een van de belangrijkste exportproducten van Cuba.
Ook de landbouw en veeteelt werden zwaar geraakt. Grote hoeveelheden suikerriet, citrusvruchten, koffiebonen, bananen en pluimvee gingen verloren. De suikersector had het sinds de economische crisis van de jaren negentig al zwaar te verduren gekregen en moet nu vaststellen dat 156.000 hectaren suikerriet vernield zijn en meer dan 500.000 hectaren ondergelopen.
Het voorlopige rapport bevat nog geen gegevens over schade aan het culturele en natuurlijke patrimonium.
Volgens de regering zijn er vele miljoenen nodig om alles weer op te bouwen, een operatie die nog jaren zal duren. Regeringsbronnen zeiden vorige week al dat het land niet over voldoende reserves beschikt om de economische schade te herstellen. VN-coördinator McDade bevestigt dat de schade enorm is en dat internationale steun zal nodig zijn.
De Verenigde Naties hebben al 3,5 miljoen dollar vrijgemaakt via hun Central Emergency Response Fund. Verschillende landen stuurden al hulpgoederen naar Cuba, onder meer Spanje, Rusland, China, Oost-Timor, Brazilië, Venezuela, Honduras, Colombia, Ecuador en Venezuela.