Ouders moeten inbinden in Argentijns gezin

Nieuws

Ouders moeten inbinden in Argentijns gezin

Marcela Valente

26 november 2012

Ouders moeten flink inbinden in het Argentijnse gezin. Dat is een van de gevolgen van een grondige hervorming van het burgerlijk wetboek. Lijfstraffen worden expliciet verboden.

De hervorming vervangt het ouderlijke gezag door de ouderlijke verantwoordelijkheid.  “Een fundamentele verandering”, zegt Nelly Minyersky, docent familierecht aan de Universiteit van Buenos Aires en een van de ruim honderd mensen die aan de wijziging hebben gewerkt.

“Men ziet kinderen en adolescenten als rechthebbenden, er is meer respect voor wat ze te zeggen hebben en voor hun deelname aan beslissingen.”

Vanaf dertien jaar

Zodra Argentijnse kinderen dertien zijn, moet volgens het voorstel rekening worden gehouden met hun mening over beslissingen van hun ouders over hun gezondheid en opvoeding. Ze hebben ook recht op een advocaat mocht dat nodig zijn.

“Dat maakt deel uit van wat het Verdrag inzake de Rechten van het Kind aanbeveelt”, zegt Minyersky. Dat verdrag werd van kracht in 1990 en werd door Argentinië geratificeerd. “Het is niet de bedoeling afbreuk te doen aan de mening van de ouders maar aan te geven dat autoriteit voortkomt uit respect en een goede relatie met de kinderen.”

In het voorstel wordt het artikel over “de bevoegdheid om te straffen” vervangen door een artikel dat “mishandeling en elk feit dat kinderen en adolescenten fysiek of psychisch schade toebrengt, verbiedt.”

Democratischer

“Met deze wijziging wil men naar een democratischer gezin, wat tot een democratischer land zal leiden”, zegt Minyersky.

Advocate Gimol Pinto van Unicef is opgetogen over het voorstel. “Het huidige burgerlijk wetboek heeft het over ouderlijk gezag en is zo opgesteld dat verkeerde interpretaties mogelijk zijn, zoals het toestaan van fysieke straffen. De nieuwe tekst gaat dieper in op de rol van de ouders.”

“Ouders hebben het recht om een naam, een school en een religie te kiezen voor hun kind, maar dat moet ertoe bijdragen dat de kinderen rechthebbenden en verantwoordelijke mensen zijn”.

Echtscheiding eenvoudiger

De hervorming van het burgerlijk wetboek, die er op vraag van de centrumlinkse president Cristina Fernández kwam, wordt nu door het parlement bestudeerd. Er komen openbare hoorzittingen in alle provincies. In maart gaat het parlement over het voorstel stemmen.

In de hervorming worden nog heel wat andere zaken aangepakt. Zo wordt de echtscheidingsprocedure vereenvoudigd: het volstaat dat een van beide partners te kennen geeft dat hij of zij wil scheiden.

Ook de erkenning van het geregistreerde partnerschap voor homostellen wordt in het wetboek opgenomen.