Bewijs dat plasticdeeltjes enorme afstanden kunnen afleggen

Microplastics uit Afrika en Noord-Amerika gevonden in lucht boven de Pyreneeën

Rémi Lanvin (CC BY-SA 2.0)

Wetenschappers hebben boven één van de hoogste pieken van de Pyreneeën microplastics gevonden uit Afrika en Noord-Amerika. Dat bewijst dat de plasticdeeltjes over continenten en oceanen kunnen reizen, zeggen ze.

Onderzoekers van het Franse nationale onderzoeksinstituut CNRS hebben tussen juni en oktober luchtmonsters genomen op een astronomisch observatorium bovenop de Pic du Midi, een hoge top in het midden van de bergketen die Frankrijk van Spanje scheidt.

Op 2877 meter hoogte, ver van eender welke bron van vervuiling, stelden ze vast dat elk staal microplastics bevat, voornamelijk afkomstig van verpakkingen.

Troposfeer als hogesnelheidstrein

Op basis van weer- en windgegevens konden ze berekenen dat verschillende luchtmonsters afkomstig waren van plaatsen in Afrika en Noord-Amerika. Volgens de wetenschappers is dat het bewijs dat microplastics grote afstanden kunnen afleggen door luchtstromen in de zogenaamde “vrije troposfeer” te gebruiken als een soort hogesnelheidstrein.

De vrije troposfeer, tussen 3 en 9 kilometer boven het aardoppervlak, is een laag in de atmosfeer boven die waarin meteorologische verschijnselen plaatsvinden. Door de sterke luchtstroming in die laag kunnen microplastics , over een afstand van duizenden kilometers worden getransporteerd, stelt het onderzoek.

Tot nog toe ging de wetenschap ervan uit dat deze microplastics zich op regionale schaal verplaatsten. Tegelijk hebben wetenschappers de voorbije jaren vastgesteld dat zelfs de afgelegen zeeën rond Antarctica, de hoogste berg ter wereld en het diepste punt van de oceanen vervuild waren door minuscule plasticdeeltjes.

De nieuwe studie, die gepubliceerd werd in het vakblad Nature Communications, ‘biedt een verklaring voor hun aanwezigheid op de polen, de Mount Everest of in andere afgelegen gebieden van onze planeet’, aldus de onderzoekers.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.