'Overheid laat vluchtelingen uit Fallujah in de steek'

Nieuws

'Overheid laat vluchtelingen uit Fallujah in de steek'

Dahr Jamail

01 januari 1970

Het Iraakse ministerie van Volksgezondheid laat honderdduizenden vluchtelingen uit Fallujah in de steek. Dat zeggen Iraakse geneeskundigen. Sommige dokters zouden zelfs instructies hebben ontvangen om geen hulp te bieden aan de inwoners van Fallujah.

Dokters in Bagdad begrijpen niet waarom het Iraakse ministerie van Volksgezondheid zo weinig hulp biedt aan de vluchtelingen uit Fallujah en de Irakezen die er nog steeds wonen. Tijdens de gevechten in Najaf deze zomer ging het er heel anders aan toe, zegt dokter Riad Hoessein, chirurg in Bagdad. Toen waren er heel wat mobiele operatiekamers beschikbaar. Maar voor Fallujah doet de overheid nauwelijks moeite. Volgens Hussein heeft dat te maken met politieke redenen. De minister van Volksgezondheid is een sjiiet en ik ben nog niet zo zeker of hij gemotiveerd is om de soennitische stad Fallujah te helpen.

Volgens sommige artsen gaat het zelfs om een weloverwogen beslissing om de mensen in stad niet te helpen. Het ministerie van Volksgezondheid heeft ons de opdracht gegeven om geen hulp te bieden aan de inwoners van Fallujah, zegt dokter Aisha Mohammed uit Bagdad. Ook in de vluchtelingenkampen in Bagdad komt er heel weinig hulp van het ministerie. Volgens Mohammed heeft zij er samen met collega’s voor moeten vechten om overheidsmiddelen te krijgen om de vluchtelingen uit Fallujah te kunnen helpen. Pas na veel moeite kregen we wat middelen, maar die volstaan niet voor alle vluchtelingenkampen. Dit is echt een crisissituatie.

Volgens Abel Hamid Salim, woordvoerder van de Iraakse Rode halve Maan in Bagdad, heeft het ministerie van Volksgezondheid zijn toestemming gegeven voor hulptransporten naar de vluchtelingen uit Fallujah, maar bleef het daar bij. Hulp bij de transporten kwam er niet. Volgens Salim kon het ministerie nog niets kwijt over de terugkeer van de vluchtelingen. Musir Khasem Ali, woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, laat weten dat meer dan 400.000 Irakezen uit Fallujah gevlucht zijn. Hij kon geen details geven over hoe zijn ministerie de vluchtelingen, die nu verspreid zijn over Irak, bijstaat.

In plaats van de Iraakse regering of ngo’s zorgen voornamelijk Iraakse burgers voor de opvang van vluchtelingen. Het ministerie van Gezondheid zegt nochtans al het nodige te hebben gedaan. We hebben in alles voorzien wat de vluchtelingen nodig hebben, zegt Shehab Ahmed Jassim, op het ministerie verantwoordelijk voor de vluchtelingencrisis. We hebben bijvoorbeeld twintig ziekenwagens gestuurd naar het algemene ziekenhuis in Fallujah. Geen enkele ziekenwagen heeft de stad echter bereikt. Het algemeen ziekenhuis was tot zeer recent een no-go zone voor de inwoners die in hun huizen vast zaten.

We zijn er ons van bewust dat diarree, griep en een gebrek aan elektriciteit en zuiver water in de vluchtelingenkampen voor ernstige problemen zorgen, zegt Jassim. Mohammed Abdel Shukir, een vluchteling in het kamp aan de Universiteit van Bagdad, getuigt dat de koude in de vluchtelingenkampen ondraaglijk is. Vorige nacht wist ik vijf dekens te bemachtigen maar toch heb ik de hele nacht liggen rillen. Waar moeten we naartoe nu de Amerikanen onze stad met de grond hebben gelijkgemaakt? (KC/PD)