Overheid morst met geld voor asielopvang

Nieuws

Overheid morst met geld voor asielopvang

04 maart 2010

De Belgische overheid heeft de afgelopen vier maanden aan 55 asielzoekers dagelijks 500 euro per dag per persoon uitbetaald omdat ze geen slaapplek voor hen kon vinden. En dat terwijl een fatsoenlijke opvangplaats slechts 35 euro per dag per persoon zou kosten.

‘De hallucinant hoge dwangsommen en hotelopvang leggen een hypotheek op een structurele aanpak van de opvangcrisis’, zegt Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Volgens de organisatie zou de overheid met 35 euro per dag de asielzoekers een goeie opvangplaats met de nodige begeleiding kunnen verzorgen.
De 55 asielzoekers stapten in november naar de rechtbank omdat ze geen opvang kregen. De rechtbank gaf hen gelijk en legde de overheid op een dwangsom van 500 euro per dag en per persoon te betalen. Dat schrijft de krant De Morgen vandaag. ‘Die dwangsommen zijn uitgesproken door rechters die de overheid willen wijzen op haar plicht om een menswaardige opvang te bieden aan mensen die in de asielprocedure zitten’, klinkt het in een standpunt van De Morgen.

Geld verspild

‘Vandaag lopen deze dwangsommen op tot 205.250 euro. Een hallucinant hoog bedrag dat aan structurele opvangplaatsen had kunnen worden gegeven. En niet alleen hier wordt geld verspild, dit gebeurt ook in de hotelopvang waar 1200 asielzoekers worden opgevangen. Ook met dit geld wordt dan weer geen enkele structurele kwaliteitsvolle opvangplaats gefinancierd,’ zegt Isabelle Poppe van Vluchtelingenwerk Vlaanderen.
Sinds eind vorig jaar krijgen nu al 2000 asielzoekers, waaronder 700 kinderen, geen opvangplaats. Ze worden op straat gezet, aan hun lot overgelaten en doorverwezen naar de OCMW’s. Wegens het uitblijven van een spreidingsplan staan deze hier weigerachtig tegenover.
‘Elke dag komen er mannen, vrouwen en kinderen op de vlucht aan in ons land. De regering is het aan hen verplicht om dringend opvangplaatsen te voorzien met de nodige menswaardige omkadering,’ besluit Poppe.