Overheid overweegt legalisering prostitutie

Nieuws

Overheid overweegt legalisering prostitutie

Chayanit Poonyarat

23 februari 2003

De Thaise overheid laat onderzoeken wat de gevolgen kunnen zijn van een legalisering van de seksindustrie met de bedoeling meer belastingsgeld binnen te rijven. Het voorstel kan alvast op bijval rekenen van organisaties die de belangen van prostituees behartigen. Zij zien legalisering als een middel om de sociale bescherming en gezondheidszorg in de sector te verbeteren.

Anderen vrezen dat een legale seksindustrie een toevloed van arme mensen zal veroorzaken. Natee Teerarojjanapongs van het Thaise Anti-aidsbroederschap denkt dat eerder het omgekeerde het geval zal zijn. “Wie alleen maar gemakkelijk geld wil verdienen zal zich nog eens bedenken. Niemand wordt graag officieel als ‘prostituee’ geregistreerd”. Verder ziet Natee alleen maar voordelen: de overheid krijgt meer inkomsten en de ‘werknemers’ worden beter beschermd tegen uitbuiting.

“De seksindustrie brengt jaarlijks 40 à 50 miljard baht (867 à 1 miljard euro) op. De mensen willen alleen niet inzien dat prostitutie altijd zal bestaan, wat er ook gebeurt”, zegt Chantawipa Apisuk, directeur van een organisatie die opkomt voor prostituees. De 34-jarige Pen werk al tien jaar in de prostitutie en noemt legalisering “haar droom”. “Wanneer het zover komt, kunnen we naar de rechter stappen wanneer we door onderwereldfiguren worden uitgebuit”.

Volgens een rapport van de Internationale Arbeidsorganisatie ILO uit 1998 vertegenwoordigt de seksindustrie in landen als Thailand, Indonesië, Maleisië en de Filippijnen tussen twee en veertien procent van het bruto binnenlands product. In Thailand gaat het om een illegale sector die groter is dan de drugshandel, het gokcircuit of de smokkel in mensen, wapens of dieselbrandstof.

Een ondergrondse economie van die omvang gaat noodzakelijk gepaard met heel wat corruptie. Een legalisering brengt bijgevolg niet enkel meer belastingen op maar is ook een zinvolle maatregel in de strijd tegen de corruptie. Meer transparantie moet ook de kinderarbeid en –handel in de sector beteugelen. Wie volledig legaal een bordeel uitbaat, komt liever niet in moeilijkheden door minderjarigen tewerk te stellen.

Prostituees zouden voortaan net als iedereen belastingen moeten betalen, zoals dat nu al het geval is voor werknemers in legale massagesalons. In ruil daarvoor kunnen ze aanspraak maken op sociale bescherming en gezondheidszorg. Aidsactivisten hopen in een legale prostitutiesector beter toegang te krijgen tot risicogroepen die nu vaak moeilijk te bereiken zijn en niet geneigd te komen opdagen voor tests.

“Prostitutie is geen luilekkerleventje, en de mensen die er werken verdienen geen misprijzen maar begrip”, besluit Natee, “Voor velen is het de allerlaatste mogelijkheid om te overleven. Het is een gevaarlijk beroep dat heel wat offers vraagt”.

Chayanit Poonyarat

xml=3

Ref: ap he lb