Overwinning van Rousseff is goed nieuws voor Mercosur

De Braziliaanse president Dilma Rousseff mag er nog vier jaar bij doen. Ze haalde het gisteren nipt van Aécio Neves. Daardoor blijft Brazilië in de Mercosur. Maar dat is niet noodzakelijk goed nieuws voor Brazilië, zeggen experts.

Wikimedia / Dilma Rousseff (CC BY-SA 2.0)

In de tweede ronde van de presidentsverkiezingen haalde Dilma Rousseff (Arbeiderspartij) 51 procent, Aécio Neves (Sociaaldemocratische Braziliaanse Partij) 48 procent, een zeer nipte overwinning.

Rousseff dankt die overwinning vooral aan de sociale programma’s van haar regering en die van haar voorganger en partijgenoot Luiz Inácio Lula da Silva. Aécio Neves had in zijn campagne trouwens beloofd die sociale programma’s te behouden.

In de Mercosur

De Mercosur is een dwangbuis geworden.

Beide kandidaten verschilden vooral van mening op het vlak van economie en buitenlandbeleid. Dat Rousseff het haalde heeft belangrijke gevolgen voor Braziliës positie in de Mercosur, het Zuid-Amerikaanse handelsblok met daarin ook Argentinië, Paraguay, Uruguay en Venezuela.

Rousseff houdt sterk vast aan de Mercosur. Bij een overwinning van Neves zouden rechtstreekse relaties met Europa en de VS voorrang hebben gekregen, ten nadele van de Mercosur.

Er gaan in Brazilië steeds meer stemmen op om uit de Mercosur te stappen. De Mercosur is een dwangbuis geworden dat het land verhindert om rechtstreeks handelsakkoorden te sluiten met belangrijke actoren zoals de Europese Unie, zegt Eduardo Viola, hoogleraar aan de Universiteit van Brasilia. Daardoor heeft het land geen deel aan de mondiale waardenketens die zijn economie zouden kunnen aanzwengelen.

Handel met Afrika en China

Een overwinning van Neves zou alles wat we bereikt hebben op het vlak van Latijns-Amerikaanse integratie kapot hebben gemaakt en Brazilië isoleren in de regio, zegt Marco Aurelio García, adviseur van de Arbeiderspartij.

‘De Zuid-Zuidrelaties hebben een ideologische kant die de Braziliaanse belangen schaadt.’

Rubens Barbosa, adviseur van Neves, zegt dat de Zuid-Zuidrelaties een ideologische kant hebben die de Braziliaanse belangen schaadt.

Onder Lula begon Brazilië nieuwe markten te verkennen. De export naar Afrika bijvoorbeeld steeg van 2,4 miljard dollar (1,9 miljard euro) in 2002 naar 11,1 miljard dollar (8,7 miljard euro) vorig jaar; in dezelfde periode vervijfvoudigde de import uit Afrika. De export naar China werd achttien maal groter.

Protectionistisch Argentinië

Een van de grote problemen is dat buurland Argentinië, zijn grootste partner in de Mercosur, zich sterk protectionistisch opstelt, wat Brazilië tolereert vanuit zijn politieke alliantie. Daardoor sluit ook de Mercosur zich steeds meer af, zegt Viola.

Argentinië krijgt bovendien geen internationale krediet meer sinds 2001 en hangt af van Chinese leningen. In ruil daardoor voert het steeds meer industriegoederen in uit het Aziatische land, wat de Braziliaanse belangen schaadt en de Mercosur ondermijnt, zegt Viola.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.