Oxfam: 3 procent van het G7-defensiebudget volstaat om honger uit de wereld te helpen

Nieuws

‘Regeringen tasten diep in hun zakken om oorlog te financieren, maar als het aankomt op het stoppen van hongersnood blijken ze plotseling blut’

Oxfam: 3 procent van het G7-defensiebudget volstaat om honger uit de wereld te helpen

Amper 3 procent van het defensiebudget van de groep van zeven rijkste industrielanden (G7) is genoeg om honger de wereld uit te helpen. Dat zegt de ngo Oxfam in een nieuwe analyse.

Met slechts 2,9 procent van de jaarlijkse militaire uitgaven (35,7 miljard dollar) van de Groep van Zeven (G7) kan honger uit de wereld worden geholpen en wordt ook de schuldenlast van het Zuiden grotendeels verlicht. Dat zegt Oxfam in een nieuwe analyse.

De leiders van de G7 zitten momenteel samen in het Italiaanse Borgo Egnazia. Ze zijn er onder meer overeengekomen om een lening van 50 miljard dollar aan Oekraïne toe te staan voor de aankoop van wapens en de wederopbouw van het land.

Blut?

Naar aanloop van de top berekende Oxfam hoeveel geld er ook nodig zou zijn om andere zaken aan te pakken: bijvoorbeeld het uitroeien van honger in de wereld. Daar zou nu zo’n 31,7 miljard dollar extra voor volstaan, blijkt uit de analyse.

‘Regeringen tasten diep in hun zakken om oorlog te financieren, maar als het aankomt op het stoppen van hongersnood blijken ze plotseling blut’, zegt Max Lawson van Oxfam International.

‘We hebben het over een kleine toezegging die een enorme impact zou hebben.’

‘We hebben het over een kleine toezegging die een enorme impact zou hebben. Stel je een wereld voor waarin niemand met honger naar bed gaat en waarin landen in het Zuiden geld kunnen steken in scholen en ziekenhuizen in plaats van in het aflossen van hun schuld. De G7 heeft niet alleen de middelen, maar ook de morele en strategische verplichting om dit te realiseren’, zegt Lawson.

Miljardairs

Op veel plaatsen in de wereld heerst er momenteel een schrijnend tekort aan voedsel. Onder meer in Somalië, Guatemala, Jemen en Kenia neemt de honger snel toe en ook in Gaza heerst een van de ernstigste hongercrises ter wereld.

Oxfam stelt dat de G7-landen nog vijftienduizend miljard dollar schuldig zijn aan lage- en middeninkomenslanden voor beloofde financiering voor klimaatactie. Toch eisen ze van het Globale Zuiden dat er 291 miljoen dollar per dag wordt betaald aan schuldaflossingen en rente.

De organisatie schat dat hogere belastingen op miljonairs en miljardairs in de G7-landen meer dan duizend miljard dollar per jaar zouden kunnen opbrengen. De landen van de G7 tellen samen 1211 miljardairs (ongeveer 45 procent van alle miljardairs ter wereld) met een gezamenlijk vermogen van achtduizend miljard dollar.

Tags