Oxfam: ‘Klimaatakkoord Parijs sluit arme boeren uit’

Volgens Oxfam heeft het klimaatakkoord van Parijs gefaald. In een rapport stelt de ngo dat de VN geen financiële steun verzekert aan arme landen die het meest onderhevig zijn aan klimaatverandering. Volgens Oxfam betalen we vandaag al een prijs voor de tekortkomingen van het klimaatakkoord.

  • CIAT (CC BY-SA 2.0)  Meer dan andere beroepen, staan landbouwers oog in oog met klimaatsverandering CIAT (CC BY-SA 2.0)
  • CIAT (CC BY-SA 2.0)  Door de klimaatsverandering moeten boeren gewassen verbouwen die tegen extreme weersomstandigheden kunnen. CIAT (CC BY-SA 2.0)
  • CIAT (CC BY-SA 2.0)  Boeren zijn op zichzelf aangewezen, zegt Oxfam. CIAT (CC BY-SA 2.0)
  • jmdigne (CC BY-NC 2.0)  De ondertekenaars van het klimaatakkoord waren euforisch in december 2015. jmdigne (CC BY-NC 2.0)

Het klimaatakkoord van Parijs is er niet in geslaagd om betekenisvolle mechanismen in gang te zetten om financiële steun te verzekeren aan arme landen die zich moeten aanpassen aan een veranderend klimaat. Dat staat in een rapport van solidariteitsbeweging Oxfam te lezen.

Volgens Oxfam bevat het klimaatakkoord te weinig expliciete procedures die voldoende financiële steun garanderen aan arme landen die zich moeten voorbereiden op droogte en watersnood. Oxfam vraagt dan ook meer geld voor het Adaptatiefonds, het fonds dat arme landen voorbereidt op klimaatsveranderingen.

‘Het is niet de bedoeling dat overheden massaal gaan inzetten op GGO’s.’

Het rapport “Unfinished Business” legt de hoge kost bloot die de klimaatverandering met zich meebrengt: overheden moeten investeren in waterkeringen en gewassen die tegen droogte kunnen, maar dat kost geld. En dat geld blijkt niet overal voorhanden. Kleinere boeren van over de hele wereld zijn dus vooral op zichzelf aangewezen, volgens Oxfam.

Brigitte Gloire van Oxfam België voegt toe: ‘Overheden moeten inderdaad inzetten op nieuwe gewassen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat deze genetisch gemanipuleerd zijn.’

CIAT (CC BY-SA 2.0)

Door de klimaatsverandering moeten boeren gewassen verbouwen die tegen extreme weersomstandigheden kunnen.

COP21

De voorstanders van het Parijse klimaatakkoord (COP21) spraken in december vorig jaar over een “historische overeenkomst”. Het rapport van Oxfam verschijnt net wanneer enkele VN-functionarissen in de Duitse stad Bonn vergaderen over klimaatsverandering.

‘Als beleidsmakers willen dat mondiale samenwerking duurzaam, sluitend en eerlijk verloopt, dan mag niemand uit de boot vallen. Zeker de meest kwetsbare groepen die het minst verantwoordelijk zijn voor de opwarming van de aarde mogen niet achterblijven’, stelt Oxfam.

Belofte

In 2009 beloofden de rijkste landen jaarlijks honderd miljard dollar uit te keren om klimaatveranderingen terug te dringen. Dat geld zouden ze zowel spenderen om armere landen te beschermen tegen extreme weersomstandigheden (adaptatie), als aan de afbouw van koolstofuitstoot (mitigatie).

De rijke landen beloofden honderd miljard dollar aan adaptatie en mitigatie.

Oxfam schat dat zestien procent van dat bedrag toegezegd is. De ngo vraagt dat de landen 35 procent opzij zullen zetten in 2020 en vijftig procent in 2025 via subsidies en andere financieringsmethoden om zware afbetalingen te vermijden.

In december berekende de OESO nochtans dat er om en bij de 58 miljard dollar was toegezegd. Het was toen onduidelijk of het om leningen of giften ging.

Niet langer uitstellen

De kost voor ontwikkelingslanden om zich aan te passen aan een veranderend klimaat kan oplopen tot vijfhonderdmiljard dollar in 2050. Dat is vier tot vijf keer zoveel dan schattingen die in een VN-rapport van vorige week verschenen.

Tracy Carty, beleidsadviseur voor klimaatverandering bij Oxfam, zegt dat hulp voor ontwikkelingslanden niet langer uitgesteld kan worden. De gevolgen van El Niño dragen daar in grote mate toe bij. Carty hekelt het gebrek aan inzet van de rijke landen.

CIAT (CC BY-SA 2.0)

Boeren zijn op zichzelf aangewezen, zegt Oxfam.

‘We weten al jaren het bestaande financieringsmodel met een groeiende kloof kampt en waren dat ook verbijsterd dat de onderhandelingen in Parijs dat model niet corrigeerden’, zegt Carty.

‘Wij willen veranderingen zien in Bonn. De financiële kant van het akkoord moet herzien worden en ook de kleinere boeren verdienen meer steun. Zij staan uiteindelijk in direct contact met de natuur en een veranderend klimaat’, vervolgt Carty.

Armen in arme en rijke landen

Carty: ‘Het falen van het Parijse klimaatakkoord is vandaag al voelbaar. We worden geconfronteerd met honger en droogte, veroorzaakt door El Niño. Dat brengt armoede met zich mee.’

In een interview met The Independent vraagt Nicholas Stern dat rijke landen alles doen wat in hun macht ligt om armere naties te redden van een veranderend klimaat. Stern is vandaag een van de meest gerespecteerde klimaateconomisten: ’Ongelijkheid is een groot probleem. De rijken worden nog rijker door de uitstoot van koolstof. De armen daarentegen – of zij nu in rijke of arme landen wonen – lijden het meest door die wanpraktijken.’

jmdigne (CC BY-NC 2.0)

De ondertekenaars van het klimaatakkoord waren euforisch in december 2015.

Warmste april ooit

Uit nieuwe data van de NASA blijkt dat afgelopen maand de meest warme april ooit was sinds de metingen. Daarmee bevinden we ons al zes maanden boven een procent van de gemiddelde temperatuur in de periode 1951 tot 1980. Als die trend zich verderzet, wordt 2016 het warmste jaar ooit gemeten.

De volgende klimaattop (COP22) zal in november plaatsvinden in Marokko.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.