Groeiende mondiale ongelijkheid

Oxfam: ‘Rijkdom van miljardairs nam nooit zo snel toe’

Pixabay

Tijdens de pandemie is de mondiale ongelijkheid razendsnel toegenomen. Het fortuin van de tien rijkste mensen ter wereld is verdubbeld, terwijl 160 miljoen mensen in de armoede zijn terechtgekomen. Een gevaarlijke situatie die vele mensenlevens kost, aldus Oxfam. 

De tien rijkste mensen ter wereld hebben hun gezamenlijk vermogen meer dan verdubbeld de afgelopen twee jaar, van 700 miljard dollar tot 1500 miljard dollar. Nooit sinds zulke gegevens worden bijgehouden is de rijkdom van miljardairs zo snel toegenomen. 

Tegelijk heeft de pandemie meer dan 160 miljoen mensen in de armoede geduwd, en ontving 99 procent van de wereldbevolking een lager inkomen dan gewoonlijk. Terwijl de rest van de wereld jobs en inkomens verloor, konden miljardairs rechtsreeks profiteren van de 16.000 miljard dollar die regeringen in hun economieën gepompt hebben om de crisis te doorstaan. 

Dat is de voornaamste bevinding van het Wereld Ongelijkheidsrapport 2022, waarvoor Oxfam honderden economen heeft bevraagd in meer dan zeventig landen. 

‘Geweldige pandemie’

De rijken werden rijker door torenhoge beurskoersen en een toename van monopoliemacht en privatisering. Ook zakten individuele vennootschapsbelastingtarieven, en werd de fiscale regelgeving daaromtrent in verschillende gevallen op maat geschreven, aldus het rapport. Ondertussen gingen de rechten en de lonen van de werknemers erop achteruit.

‘Miljardairs hebben een geweldige pandemie gehad. Ze hebben geprofiteerd van de snel stijgende aandelenkoersen en vaccinmonopolies.’

‘Miljardairs hebben een geweldige pandemie gehad. Ze hebben geprofiteerd van de snel stijgende aandelenkoersen en vaccinmonopolies’, zegt Oxfam-directeur Eva Smets. ‘Intussen hebben vrouwen en meisjes, maar ook minderheidsgroepen te lijden gehad onder toenemend economisch geweld.’

In het rapport becijfert Oxfam dat de ongelijke verdeling van de welvaart bijdraagt aan de dood van minstens 21.000 mensen per dag, ofwel één persoon elke vier seconden. Het gaat volgens Oxfam over ‘conservatieve schattingen’ van sterfgevallen door honger, gendergerelateerd geweld, klimaatverandering en een gebrek aan toegang tot gezondheidsdiensten. 

‘Overal ter wereld heeft ongelijkheid invloed op de levensverwachting van mensen en hun mogelijkheid om zich te beschermen tegen geweld, honger en klimaatrampen,’ aldus Smets. ‘Het is nog nooit zo belangrijk geweest om deze gewelddadige situaties aan te pakken.’

Davos

Het rapport verschijnt in de aanloop van het World Economic Forum, dat van 17 tot 21 januari staatshoofden, internationale organisaties en leiders uit het bedrijfsleven en het maatschappelijk middenveld zal samenbrengen. Op dat evenement worden kwesties van mondiaal belang besproken, zoals vaccingelijkheid en klimaatverandering. Maar het zal dit jaar enkel online plaatsvinden.

In het rapport schuift Oxfam naar voren dat de 10 rijkste mannen tijdens de pandemie zoveel rijkdom hebben vergaard, dat indien enkel dat extra vermogen eenmaal voor 99 procent zou worden belast, het opgehaalde bedrag voldoende zou zijn om wereldwijd vaccins, universele sociale bescherming en aanpassing aan de klimaatverandering te financieren. Ze zouden bovendien nog steeds 8 miljard euro winst overhouden. 

Vermogensbelasting

Om die scheefgetrokken situatie recht te trekken doet Oxfam in het rapport enkele aanbevelingen aan de deelnemers in Davos. Regeringen moeten volgens de hulporganisatie permanente belastingen op vermogen en kapitaal invoeren. In België zou een progressieve jaarlijkse belasting op het vermogen van multimiljonairs volgens Oxfam 7 miljard euro per jaar kunnen opbrengen. 

‘Er is geen gebrek aan geld.’

De bedragen die deze acties zouden opleveren, moeten dan geïnvesteerd worden in sociale bescherming, universele gezondheidszorg, klimaatadaptatie en het voorkomen van gendergerelateerd geweld.

Naast de welvaart moet ook de economische en politieke macht herverdeeld worden volgens Oxfam, en rijke landen moeten onmiddellijk de intellectuele-eigendomsrechten op COVID-19-vaccins opheffen, zodat meer landen genoeg vaccins kunnen produceren om de pandemie sneller te beëindigen.

‘Er is geen gebrek aan geld. Die aanname werd doorprikt toen de regeringen 16.000 miljard dollar vrijmaakten om de pandemie aan te pakken. Het enige wat ontbreekt is de moed om los te breken uit het keurslijf van ons huidig gewelddadig economisch systeem,’ besluit Smets. 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2785   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2785  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.