Oxfam waarschuwt voor honger op Haïti

Voor honderdduizenden Haïtianen die drie maanden geleden de orkaan Matthew overleefd hebben, dreigt honger als regeringen, donoren en hulporganisaties zich niet meer inspannen. Dat stelt ontwikkelingsorganisatie Oxfam International.

  • UN Photo/Eskinder Debebe Meer dan 800.000 Haïtianen zijn niet zeker van voldoende voedsel. UN Photo/Eskinder Debebe

Momenteel is er 139 miljoen dollar van de Verenigde Naties beschikbaar voor de meest dringende noden, maar dat is 38 procent te weinig, zegt Oxfam in een woensdag verschenen verklaring.

‘Orkaan Matthew raasde over Haïti in een paar uur tijd, maar het zal jaren duren voordat het land hersteld is van de catastrofe’, zegt Damien Berrendorf, landdirecteur bij Oxfam voor Haïti. ‘De Haïtiaanse regering, donoren en hulporganisaties moeten gezamenlijk, coherent en dringend handelen. Voedselzekerheid is de belangrijkste opdracht voor de komende drie tot zes maanden, om te voorkomen dat mensen sterven van de honger.’

‘Orkaan Matthew raasde over Haïti in een paar uur tijd, maar het zal jaren duren voordat het land hersteld is van de catastrofe’

Officiële cijfers van het VN-Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken (OCHA), laten zien dat meer dan 800.000 mensen niet zeker zijn van voldoende voedsel. Naar schatting hebben 750.000 mensen geen geschikt water om te drinken, wassen en koken.

Oogst verwoest

Mensen in de departementen Sud en Grand’Anse lopen in het bijzonder risico. In januari en februari wordt een slechte oogst verwacht, omdat Matthew 80 procent van de gewassen vernietigde. Veel vee verdronk en belangrijke infrastructuur werd verwoest. In de zwaarst getroffen gebieden is 80 procent van de bevolking afhankelijk van zelfvoorzienende landbouw.

Voor de komst van de orkaan hadden mensen al moeite met de gevolgen van ernstige droogte, waardoor eveneens gewassen verloren gingen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3246   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift