Pakistaans monsterspandoek tegen armoede groeit

Nieuws

Pakistaans monsterspandoek tegen armoede groeit

Aoun Abbas

10 oktober 2007

Pakistaanse ngo's werken aan een spandoek van maar liefst 10 kilometer lang dat de regering oproept om haar beloftes rond armoedebestrijding na te komen. Het spandoek, een lappendeken van almaar meer kleinere doeken, zal in op de Werelddag van Verzet tegen Extreme Armoede ontrold worden.

De ondertekenaars roepen de Pakistaanse regering op om de beloftes na te komen die ze in 2000 deed in het kader van de Millenniumdoelstellingen. Alle lidstaten van de VN schaarden zich toen achter acht ontwikkelingsdoelstellingen, waaronder de halvering van de extreme armoede en het verbeteren van gezondheidszorg en onderwijs tegen 2015.
“Het kost me een dagloon om deze campagne mee te komen onderteken,” zegt Shareefan Bibi, een arbeidster in de baksteenfabriek. “Ik ben arm, maar ik houd altijd mijn woord, dus waarom kan de overheid dat niet doen?”
De lokale bijeenkomst werd georganiseerd door het Pakistaanse Bonded Labour Liberation Front (BLLF). “Ik hoopte op zo’n vijfhonderd ondertekenaars,” zegt secretaris-generaal Gulam Fatima. “Maar tot mijn verrassing waren het er veel meer. Het toont aan dat mensen, vooral de armen, nu meer informatie krijgen over de Millenniumdoelstellingen en de beloftes van de overheid. Nu is het aan die overheid om hun stem te respecteren en de Millenniumdoelstellingen waar te maken in de komende zeven à acht jaar.”
In de stad Lahore werken tweehonderd vrouwen om de kleine doeken met handtekeningen aan elkaar te naaien tot een gigantisch, tien kilometer lang lappendeken. Het monsterspandoek zal op 17 oktober, Werelddag van Verzet tegen extreme armoede, ontrold worden in Bahawalpur, een erg arme streek vlakbij bij de Indiase woestijnstaat Rajasthan. De Millenniumcampagne van de VN roept die dag iedereen wereldwijd op om zich uit te spreken voor de Millenniumdoelstellingen.
Dit jaar is de campagne in Pakistan opvallend politiek gekleurd. Zo werden politieke partijen opgeroepen om de Millenniumdoelstellingen op te nemen in hun partijprogramma’s, en zich uit te spreken of ze van Pakistan een welvaartsstaat willen maken. De Pakistaanse Millenniumcoalitie is gevormd tussen ngo’s, politieke partijen en vakbonden onder de slogan ‘Bus Bahut Ho Chuka’ (‘Genoeg is genoeg’). “Vorig jaar namen rond de 1000 organisaties en 2,3 miljoen mensen deel aan een gelijkaardige campagne”, zegt Mahar Safdar Ali, die de campagne leidt.
“Dit jaar hopen we dat er nog meer mensen meedoen en dat er meer dan 1,5 miljoen handtekeningen op het spandoek komen.” De actievoerders willen de regering er vooral op wijzen dat er in zeven jaar tijd nog bijna niets gebeurd is. Volgens Ali is er zelfs nog meer geld naar defensie en projecten gegaan die niets met ontwikkeling te maken hebben in plaats van naar de arme bevolking, die moet vechten om te overleven.