Aanhangers spreken van ‘een ontvoering in het kader van een politiek complot’

Pakistaanse ex-premier Imran Khan gearresteerd

Flickr / World Economic Forum / Valeriano Di Domenico (CC BY-NC-SA 2.0)

Imran Khan tijdens een speech als eerste minister van Pakistan op de jaarlijkse bijeenkomst van het World economic Forum in Davos (2020)W

De Pakistaanse ex-premier Imran Khan is gisterenochtend opgepakt op de terreinen van het Pakistaanse hooggerechtshof. De voormalige cricket-ster wordt beschuldigd van fraude, maar zijn aanhangers spreken van ‘een ontvoering in het kader van een politiek complot’.

Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI), de partij waarvan Khan voorzitter is, bevestigde gisteren dat de partijleider opgepakt werd toen hij een hoorzitting bijwoonde omtrent een corruptiezaak in de hoofdstad Islamabad.

Op beelden die circuleren op sociale media is te zien hoe paramilitaire commando’s zich gewelddadig een toegang verschaffen tot het gerechtsgebouw om de 70-jarige politicus te arresteren. Op de parking komt het ook tot een treffen tussen het arrestatieteam en aanhangers van de ex-premier.

PTI-woordvoerdster Shireen Mazari spreekt op Twitter van “staatsterrorisme”: “De wet van de jungle in werking. Rangers sloegen de advocaten, gebruikten geweld op Imran Khan en ontvoerden hem.”

Politiek complot

Imran Khan werd gearresteerd door een anticorruptieagentschap verbonden aan het leger, naar aanleiding van een fraudezaak die al lang aansleept. Hij en zijn vrouw worden ervan beschuldigd tijdens zijn ambtstermijn miljarden roepies te hebben ontvangen van een vastgoedfirma in ruil voor politieke gunsten. Khan heeft de aantijgingen steeds ontkend. Volgens hem maken ze deel uit van een politiek complot van de huidige regering en het leger tegen hem.

Khan werd in april van vorig jaar opzijgezet door een motie van wantrouwen, waarna talloze beschuldigingen van corruptie en terrorisme volgden. Critici van de huidige regering zeggen dat hij afgezet werd omdat hij uit de gratie was gevallen van de legertop, een machtige politieke speler in Pakistan.

Kruidvat

Het politieke speelveld in Pakistan is zeer gepolariseerd sinds de afzetting van Kahn. De voormalige sportvedette – nog steeds zeer populair – uitte sindsdien meermaals kritiek op de regering en het leger. Hij heeft hij zijn aanhangers ook verschillende keren opgeroepen om te protesteren tegen de machthebbers in Islamabad, wat niet zelden uitmondt in geweld.

Een vorige poging om Khan te arresteren mislukte omdat zijn supporters kamp opzetten aan zijn huis en het arrestatieteam de toegang belemmerden. De ex-premier werd afgelopen november zelfs in het been geschoten tijdens een bijeenkomst in een vermoedelijke moordpoging.

Sinds de arrestatie van vanmorgen braken er ook al grootschalige protesten uit in verschillende Pakistaanse steden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2785   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2785  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.