Pakistaanse internetters boos over censuur

Nieuws

Pakistaanse internetters boos over censuur

Farah Zahidi Moazzam

30 mei 2010

Eerder deze maand blokkeerde Pakistan de netwerksite Facebook om een afbeelding van de profeet Mohammed. Het debat in Pakistan gaat echter niet zozeer over al dan niet kwetsende cartoons, maar over de vraag of de regering zich moet bemoeien met de keuzes van internetgebruikers.

Morgen (maandag) bepaalt de overheid of de blokkering van Facebook en andere websites opgeheven wordt. “De overheid moet begrijpen dat het gebrek aan internetvrijheid een van de redenen is dat de Pakistaanse internetindustrie achterloopt bij die van andere landen”, zegt Omair Alavi, media-analist en journalist bij Geo TV.
Het is niet voor het eerst dat de overheid websites blokkeert, zegt Alavi. Eerder werden al weblogs geblokkeerd die zich schuldig zouden maken aan heiligschennis. Sommige van deze blogs hadden cartoons van de profeet Mohammed overgenomen van andere websites. Afbeeldingen van de profeet zijn in de islam verboden en worden gezien als blasfemisch.

YouTube

In april riep een Amerikaanse cartooniste via Facebook mensen wereldwijd op om een tekening van Mohammed te maken. Ze plaatste ook zelf een cartoon van Mohammed.
Na straatprotesten besloot de Hoge Rechtbank van Lahore op 18 mei Facebook in ieder geval tot 31 mei te blokkeren. Twee dagen later werd ook de videosite YouTube (opnieuw) geblokkeerd. Zo’n achthonderd andere sites die pornografisch, godslasterlijk of anti-islamitisch materiaal bevatten, zijn ook geblokkeerd.
Niet alle Pakistanen zijn het eens met het besluit van de overheid Facebook te blokkeren. Zo’n 2,3 miljoen Pakistanen gebruiken Facebook en veel van hen missen de mogelijkheid om updates op hun pagina te plaatsen.
Ahmed Amin, die werkt bij een bank, vindt dat de overheid zich heeft laten meeslepen met de protesterende massa. “Ze moesten iets doen! De regering krijgt nu misschien de goedkeuring van de massa, maar niet van de stedelijke bevolking van Pakistan die Facebook gebruikt.”
“Je kunt ook op een redelijke manier reageren door het standpunt van moslims duidelijk te maken”, zegt mediastudent Fahad Naveed. “In plaats daarvan werden we afgesneden van Facebook, zodat de makers van de beledigende pagina - buiten Pakistan - gewoon hun gang konden gaan.”
Sherry Rehman, lid van het Pakistaanse parlement en voormalig minister Informatie en Omroep, zei in een verklaring dat het “willekeurig blokkeren van websites” de “fundamentele vrijheid” van de 180 miljoen Pakistanen aantast.