Pakistaanse persvrijheid in gevaar door godslasteringsvonnis

Nieuws

Pakistaanse persvrijheid in gevaar door godslasteringsvonnis

Pakistaanse persvrijheid in gevaar door godslasteringsvonnis
Pakistaanse persvrijheid in gevaar door godslasteringsvonnis

IPS

27 november 2014

De persvrijheid in Pakistan is serieus ingeperkt na de veroordeling gisteren van vier medewerkers van het commercieel mediabedrijf Geo TV wegens godslastering, meent Amnesty International. De mensenrechtenorganisatie stelt ook vragen over de manier waarop de rechtszaak is gevoerd.

Een Pakistaanse rechtbank heeft gisteren Geo TV-eigenaar Mir Shakil-ur-Rahman, actrice Veena Malik, haar man Asad Bashir en televisie-omroepster Shaista Wahidi veroordeeld tot een celstraf van 26 jaar omdat ze “hun medewerking verleenden aan een verachtelijk programma”. De rechtbank heeft aan elke veroordeelde tevens een boete opgelegd van 1,3 miljoen Pakistaanse roepies (10.230 euro).

Godslastering

De vier zijn veroordeeld omdat ze in mei van dit jaar meewerkten aan een televisieprogramma dat het huwelijk van Fatima Zahra, de dochter van de islamitische profeet Mohammed, met zijn neef Ali moest uitbeelden. Tijdens het programma werden er traditionele religieuze liederen gezongen door Veena Malik en haar echtgenoot Asad. Dit komt hen nu op een zware straf te staan.

Volgens Amnesty zal dit vonnis een serieuze negatieve invloed hebben op de vrijheid van meningsuiting in Pakistan. “Het is rampzalig dat iemand tientallen jaren in de gevangenis moet zitten voor het uitzenden van een televisieprogramma”, zegt de waarnemende Amnesty-directeur David Griffiths. “Het vonnis dat gisteren is uitgesproken, toont hoe de wetten tegen godslastering een nieuw middel zijn geworden om de Pakistaanse media het zwijgen op te leggen. We hebben trouwens ook serieuze vragen over de manier waarop het proces is gevoerd.”

Vlucht

Het is niet de eerste keer dat commerciële mediabedrijven in Pakistan in botsing komen met de overheid, zegt Amnesty International. De commerciële televisiezender Geo TV ligt sinds april 2014 overhoop met de Pakistaanse autoriteiten nadat de bekende nieuwslezer Hamid Mir de Pakistaanse veiligheidsdienst ISI beschuldigde van een moordpoging op hemzelf. Vervolgens trok de Pakistaanse overheid op 6 juni 2014 de omroeplicentie van Geo TV in voor twee weken na een aanklacht over godslastering. ARY TV, een andere commerciële televisiezender in Pakistan, kreeg een maand geleden een soortgelijk verbod na het “minachten van de rechterlijke macht”.

Voor actrice Veena Malik en haar echtgenoot uit Pakistan is deze rechtszaak een ware nachtmerrie geworden. Het echtpaar vluchtte kort na de aanklacht naar het buitenland omdat ze verschillende keren met de dood werden bedreigd. Malik vertelde onlangs dat ze voor haar leven vreest als ze zou terugkeren naar haar vaderland.

Hervormingen

Amnesty roept op tot een hervorming van de Pakistaanse wetten op godslastering omdat ze het internationale humanitaire recht schenden. “Het vonnis van gisteren toont dat niemand veilig is voor zulke aanklachten. De Pakistaanse overheid zou beschuldigden veel beter moeten beschermen tegen geweld dan nu het geval is”, eist directeur Griffiths. Volgens hem tonen de doodsbedreigingen tegen Malik en Bashir dat zelfs de beschuldiging van godslastering voor sommigen een aanleiding kan zijn om geweld te gebruiken.

Tenslotte roept de mensenrechtenorganisatie op tot meer respect voor de persvrijheid. “Pakistan moet stoppen met kritische stemmen het zwijgen op te leggen. Ze kunnen beter journalisten beschermen dan ze in toom proberen te houden”, concludeert Griffiths.