Pakistaanse politiek keert zich tegen drones

Nieuws

Pakistaanse politiek keert zich tegen drones

Ashfaq Yusufzai

13 september 2012

Politieke partijen in Pakistan keren zich tegen de Amerikaanse aanvallen met onbemande vliegtuigjes (drones) en een geplande operatie om het grensgebied met Afghanistan te zuiveren van militanten.

Drones worden ingezet in het noordelijke grensgebied met Afghanistan, zoals in Khyber Pakhtunkhwa en de Federaal Bestuurde Tribale Regio’s (FATA).

“Tot nu toe was alleen de door Imran Khan geleide partij Tehreek Insaf fel tegenstander van de drone-aanvallen en de Amerikaanse militaire campagne in Waziristan”, zegt Muhammad Azeem, voormalig burgemeester van Mardan, een van de 25 districten in Khyber Pakhtunkhwa. “Maar nu de verkiezingen dichterbij komen, maken ook andere partijen gebruik van anti-Amerikaanse sentimenten om steun te verwerven.”

Volgend jaar zijn er verkiezingen in Pakistan. De religieuze partijen die zich verenigd hebben onder de noemer Muttahida Majlis Amal (MMA) wonnen in 2003 de verkiezingen dankzij hun banden met de taliban en vormden regeringen in de provincies Khyber Pakhtunkhwa en Balochistan. Toen ze eenmaal aan de macht waren, namen ze echter afstand van de taliban. Bij de verkiezingen in 2008 werden ze weggevaagd.

Twee grote religieuze partijen, Jamaat Islam (JI) en Jamiat Ulemai Islam (JUI), spelen nu in op de anti-Amerikaanse sentimenten onder de bevolking en plannen van de regering om een militaire operatie uit te voeren in Waziristan, dat in de Federaal Bestuurde Tribale Regio’s ligt.

De JI zegt een offensief in Waziristan niet te zullen toestaan. Volgens partijleider Munawar Hassan willen Amerikaanse agenten onrust zaaien in het land door het leger aan te zetten tot zo’n operatie.

JUI-leider Maulana Fazlur Rehman is tijdens openbare bijeenkomsten ook kritisch over de VS. Zelfs de kleinste politieke partijen realiseren zich dat een anti-Amerikaanse houding zich kan uitbetalen bij de verkiezingen.

“Aanvallen met drones gaan in tegen onze soevereiniteit”, zei Ikramullah Khan van de Swabi Qaumi Mahaz Partij. “Er komen onschuldige vrouwen en kinderen bij om.” De geplande militaire actie in Waziristan kan volgens hem “rampzalig” uitpakken.

Ontheemden

Ongeveer 300.000 van de 5,8 miljoen inwoners van de FATA zijn ontheemd geraakt door de militaire operaties, zegt Ikramullah Khan. Een militaire operatie in Waziristan zal volgens hem nog meer mensen dakloos maken.

De leider van de regerende Pakistaanse Volkspartij (PPP), Aftab Ahmed Khan, zegt dat het gebruik van geweld terrorisme voedt in de tribale regio’s en elders. “Daarom zullen we niet toestaan dat de overheid in Noord-Waziristan een offensief start.”

De onrust in de FATA moet volgens hem opgelost worden via dialoog, omdat militaire actie de armen in het gebied nog verder benadeelt.

President Asif Ali Zardari van de PPP, zet ondanks Amerikaanse druk vertragingstactieken in om de operatie in Waziristan uit te stellen. De Pakistaanse Moslimliga (Nawaz) wil ook dat de regering zich niet bemoeit met de operatie en pleit voor dialoog.

Ook de Nationale Awami Partij, een groot tegenstander van de taliban, aarzelt. “Drone-aanvallen gaan in tegen de soevereiniteit en we zullen ze nooit steunen”, zegt ANP-leider Bashir Ahmed Bilour.