Pakistaanse politiek in overdrive

Nieuws

Pakistaanse politiek in overdrive

Zofeen Ebrahim

23 maart 2009

De Pakistaanse opperrechter Iftikhar Mohammad Chaudhry gaat dinsdag na een gedwongen pauze van twee jaar weer aan de slag. Sinds de bekendmaking van zijn herbenoeming een week geleden is er druk overleg tussen de politieke partijen in het land.

Chaudry werd in 2007 tot twee keer toe uit zijn ambt ontheven door de toenmalige president en sterke man Pervez Musharraf. Musharraf verdween vorig jaar zelf van het toneel. De opperrechter kon maar terugkeren na een felle machtsstrijd tussen president Asif Ali Zardari, zijn rivaal Nawaz Sharif en de sterke advocatenbeweging in het land.
Zijn tegenstanders gaan ervan uit dat Zardari de terugkeer van Chaudry probeerde tegen te houden om er zeker van te zijn dat de aanklachten wegens corruptie die in het verleden tegen hem liepen, niet opnieuw zouden worden opgenomen. Musharraf verleende Zardari amnestie voor die feiten.

Overleg in plaats van confrontatie

Maar nu de kogel door de kerk is, heeft de politieke strijd op het scherp van de snee plaats gemaakt voor overleg. Sinds de aankondiging van de terugkeer van Chaudry zijn er al talloze vergaderingen geweest tussen de drie grote partijen in het land  - de PPP van president Zardari, de PML-N van voormalig premier Nawaz Sharif, en de PML-Q, de regeringspartij onder het bewind van Musharraf.
Premier Yusuf Raza Gillani Gillani ging zondag zelfs op bezoek bij Nawaz Sharif en diens broer Shahbaz. Abdul Hameed Dogar, de door Musharraf benoemde opvolger van Chaudry die inmiddels is afgetreden, had Shahbaz in februari het premierschap van de provincie Punjab ontnomen. Punjab is de grootste en rijkste provincie van Pakistan en een bastion van de PML-N. Het Hooggerechtshof stuurde ook de hele PML-N-regering in de provincie wandelen en verbood de broers Sharif nog regeringsfuncties uit te oefenen.
Officieel heet het in de omgeving van Gillani dat de Pakistaanse regering in Punjab graag een coalitie van de PPP en de PML-N aan de macht zou willen zien komen. De regering in Islamabad heeft het Hooggerechtshof ook gevraagd zijn beslissing om de broers Sharif uit regeringsfuncties te weren te herbekijken. Dat kan ertoe leiden dat Shahbaz weer aan het hoofd komt van de regering in Punjab.

Problemen nog niet voorbij

Intussen is de machtige advocatenbeweging niet tevreden met de herbenoeming van Chaudry en 23 andere rechters. Ze willen ook dat alle wetswijzigingen die Musharraf tijdens zijn bewind doorvoerde, ongedaan worden gemaakt. Senator Iqbal Haider verwacht niet dat president Zardari daarmee instemt. “De amendementen maakten een veilig vertrek van Musharraf mogelijk en een veilige ambtsaanvaarding voor Zardari.”
Volgens Haider zal het tot een polarisatie komen in de PPP naarmate aanhangers merken dat de partij niet langer samenvalt met de ideeën van de eind 2007 vermoorde PPP-leidster Benazir Bhutto, de vrouw van president Zardari. Volgens Haider is Zardari op weg naar zelfvernietiging.
Haider en andere politici geloven ook dat Zardari zijn nederlaag in de strijd om Chaudry slecht verteerd heeft. Door de herbenoeming van Chaudry “is er een crisis afgewend, maar de problemen zijn nog niet voorbij”, oordeelt Haider.
Andere waarnemers zijn optimistischer. “Het is een goede eerste stap, en we hebben ermee ingestemd met het oog op het nationale belang”, zegt Wajihuddin Ahmed, de voormalige voorzitter van het Hooggerechtshof van de provincie Sindh.