Pakistaanse regio kampt met drinkwatertekort

Water wordt schaars in het noordwesten van Pakistan, en raakt bovendien vaak besmet. De overheid moet op zoek naar alternatieve bronnen, terwijl er onder de bevolking bewustmaking nodig is.

  • Mo / Wikipedia (CC by 2.0) Een Pakistaan wast fruit aan een waterpomp in landelijk Pakistan. In het noorden van het land daat de situatie van kwaad naar erger, nu steeds meer kinderen niet naar school gaan door het gebrek aan water Mo / Wikipedia (CC by 2.0)

‘We moeten water aankopen van de gemeentes voor ons dagelijks gebruik. Het waterpeil is te veel gezakt en er kan nog maar moeilijk worden opgepompt’, vertelt Muhammad Shakir, inwoner van Hayatabad in Peshawar, de hoofdstad van de provincie Khyber-Pakhtunkhwa.

De situatie gaat van kwaad naar erger, nu steeds meer kinderen niet naar school gaan door het gebrek aan water, zegt hij. Shakir, een zakenman, verklaart dat het probleem al aan de regering is gemeld maar zonder gevolg. ‘Soms hebben we zelfs geen proper water om ons te wassen.’

De Pakistaanse Raad voor Wetenschappelijk en Industrieel Onderzoek sloeg alarm over de snel slinkende watervoorraden in Khyber-Pakhtunkhwa en de nabijgelegen Federaal Bestuurde Stamgebieden (FBS). ‘Er moet dringend naar alternatieve waterbronnen worden gezocht’, meent Jahangir Shah, wetenschapper van deze raad.

Het is een groot probleem dat de watervoorraden slinken, want er is geen overheidscontrole om verspilling van water tegen te gaan, voegt hij eraan toe.

Bacteriën in het water

‘De waterbevoorrading in 25 procent van de openbare gezondheidscentra is besmet’

In juli nog publiceerde het departement van Volksgezondheid in Khyber-Pakhtunkhwa een rapport over de beschikbaarheid van water in openbare gezondheidscentra. De helft van de 1500 centra bleek geen water te hebben. ‘De waterbevoorrading in 25 procent van de faciliteiten is besmet’, verklaart dokter Akhtar Said, die het onderzoek leidde.

‘We nemen maatregelen opdat mensen ononderbroken schoon water hebben in alle gezondheidscentra’, verklaart Pervez Kamal, directeur-generaal voor gezondheid bij de provincie. De regering start ook met een bewustmakingscampagne over de ziektes als gevolg van besmet water.

Proper water uit bronnen raakt gemengd met rioolwater als gevolg van kapotte leidingen.

Technici van Khyber-Pakhtunkhwa geven toe dat mensen met waterschaarste en vuil water kampen, niet enkel in ziekenhuizen maar ook in scholen, colleges, kantoren en huizen. Er is stilaan sprake van een crisissituatie.

‘Laboratoriumtests wijzen op bacteriën in het water, in verschillende districten van de provincie maar ook in de FBS’, stelt ingenieur Farooq Ahmed.

Het systeem van waterdistributie vertoont gebreken. Proper water uit bronnen raakt gemengd met rioolwater als gevolg van kapotte leidingen. ‘Mensen maken hun voorraadtanks niet schoon, terwijl dat iedere drie maanden moet gebeuren’, verklaart hij.

De mensen hadden de gewoonte water af te nemen van de hoofdleiding door de buizen te doorboren maar lieten ze vervolgens open liggen, waardoor er bacteriën in het water konden komen.

Waterzuiveringstabletten

‘De regering is begonnen met een chloorbehandeling van alle waterbronnen in Khyber-Pakhtunkhwa en de FBS’, zegt Ahmed. ‘We vragen de mensen ook om hun watertank om de vier maanden schoon te maken.’

Volgens Noorul Iman, een arts in het Khyber Teaching Hospital in Peshawar, is 45 procent van de jaarlijkse overlijdens in de regio te wijten aan onhygiënisch water. ‘De mensen zouden waterzuiveringstabletten moeten gebruiken om zich te beschermen tegen ziekten.’

In sloppenwijken is de situatie nog erger, omdat de inwoners daar dikwijls ver moeten gaan om water te hebben.

Mensen op verschillende plaatsen in de FBS hebben tandproblemen door de aanwezigheid van fluor in hun water

Het probleem met schoon water in de Federaal Bestuurde Stamgebieden is penibel, omdat grote watertanks open zijn en bijvoorbeeld vogels zoals raven op de rand zitten en er rotte stukken vlees in laten vallen, meent Shafique Ahmed, een ingenieur in de FBS.

Mensen op verschillende plaatsen in de FBS hebben tandproblemen door de aanwezigheid van fluor in hun water, verklaart Ghulam Rasool, directeur van het Khyber College of Dentistry. Overmatige fluorconsumptie kan ook leiden tot andere gezondheidsproblemen.

‘Veel mensen beseffen dit niet en drinken met fluor besmet water. Kinderen worden het felst getroffen. Hun tanden beginnen sneller te rotten dan bij andere mensen.’

Pervez Kamal, de bovengenoemde directeur-generaal van de provincie, is ook bezorgd over de aanwezigheid van arseen, een kankerverwekkende stof, in het water. ‘We vragen mensen om water te koken voor gebruik, maar de meeste van hen zijn arm en ongeletterd.’

Wetenschapper Jahangir Shah vreest dat de waterschaarste nog vele jaren kan aanhouden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.