In Pakistan heerst ongeloof
Zofeen Ebrahim
04 mei 2011
Osama bin Laden mag dan dood zijn, de manier waarop dat gebeurde, de geheimhouding van de missie en de haast waarmee zijn lichaam een zeemansgraf kreeg, doen de geruchtenmolen in Pakistan op volle toeren draaien.
Pakistaanse journalisten plaatsen grote vraagtekens bij het officiële Amerikaanse verhaal over de operatie waarbij Osama bin Laden werd gedood. “De elementen van het verhaal passen gewoon niet”, zei Syed Talat Hussain, sinds jaar en dag presentator van het populaire actualiteitsprogramma Dawn News. “Het is steeds minder geloofwaardig dat een operatie die op Pakistaans grondgebied werd uitgevoerd, een zeer ernstige inbreuk, ongemerkt bleef”.
Bin Laden al jaren dood
Shehrbano Taseer, journalist voor Newsweek en dochter van de gouverneur van Punjab die in januari werd vermoord door islamisten, zei dat ze verward was door de geheimhouding rond de operatie. “Ik zou het lichaam graag zelf gezien hebben om te geloven dat hij echt dood is”, zegt ze. Taseer heeft ook zo haar twijfels bij de haastige begrafenis op zee.
“Mijn vader heeft altijd gedacht dat Osama bin Laden al jaren dood is, en dat het nieuws zou gebruikt worden wanneer daar behoefte aan was”, zegt ze. “Ik ben blij dat hij dood is, omdat het zijn ideologie is die mijn vader heeft vermoord”. Maar het einde van Bin Laden betekent niet dat zijn ideologie sterft, zegt ze. “Het gif zit in de staart van de schorpioen, en nieuwe leiders zullen zijn plaats innemen en hetzelfde doen.”
Verschillende Pakistanen zetten vraagtekens bij de echtheid van de operatie. “Misschien was de operatie van de Amerikaanse special forces vooral een exclusieve Photoshop-operatie”, schreef Zulfiqar Khan voor PressPakistan. Khan doelt op een foto van een gewonde Bin Laden die in omloop werd gebracht, maar later bewerkt bleek.
Khalid Sheikh Mohammed
In Pakistan is weinig begrip voor het Amerikaanse wantrouwen tegenover de Pakistaanse inlichtingendiensten en strijdkrachten. Journalisten wijzen er op dat in de voorbije jaren vijf topfiguren van Al Qaeda opgepakt werden in Pakistan door Pakistaanse diensten, waaronder Ramzi bin al Shibh en Khalid Sheikh Mohammed.
Ook worden veel vragen gesteld bij de locatie waar Bin Laden werd gevonden. “Onze regering heeft jarenlang veel geld gekregen van de VS om Bin Laden levend of dood te vangen, en ze wisten niet dat hij al die jaren vlakbij een militaire academie woonde, op enkele uren rijden van de hoofdstad? Dat is een moeilijk te begrijpen”, zegt Ibrash Pasha van Khwendo Kor, een organisatie die strijd voor de emancipatie van vrouwen. “Misschien is hij wel elders gedood en is het drama hier geënsceneerd.”
Pasha is ervan overtuigd dat Al Qaeda onmogelijk in een stedelijk gebied kon opereren zonder de veiligheidsdiensten te alarmeren. “Zo werkt het gewoon niet”, zegt hij.
Arfeen Mehdi, een onderzoeksjournalist van het televisiekanaal Geo, is het daarmee eens. “De inlichtingendiensten kennen die mensen en houden ze goed in de gaten. Dus deze hele operatie lijkt mij nogal verdacht.”
Hussain is in zijn programma een stuk harder en noemt de hele operatie “fake” en “te komisch om te geloven”. “De operatie duurde meer dan 40 minuten, waarbij een helikopter explodeerde, en er gebeurde niets van onze kant?”. De presentator is ervan overtuigd dat het Pakistaanse leger op de hoogte moet geweest zijn.
De timing kon niet beter kon zijn voor de Amerikaanse president Obama. “Een droomscenario: de vangst van een terrorist”, zei Hussain. “We hebben de grootste trofee aan Obama gegeven, en meteen ook de reden voor zijn herverkiezing.”