Palmolie uit Afrika bedreiging voor apen

Axel Fassio/CIFOR (CC BY-NC-ND 2.0)

Een oliepalmplantage in de Democratische Republiek Congo.

Als de palmolie-industrie uitbreidt naar Afrika, is de kans groot dat dat het leefgebied van bedreigde apen aantast, zeggen onderzoekers. Palmolie komt nu nog vooral uit Azië, maar producenten kijken naar mogelijkheden in Afrika.

Tropische bossen die geschikt zijn voor de productie van palmolie, zijn belangrijke habitats voor apen. Hoewel de oliepalm een inheemse soort is in West-Afrika, komt de meeste palmolie momenteel uit Indonesië en Maleisië. Daar gaat de productie, onder meer door ontbossing, ten koste van het milieu. Het leefgebied van de orang-oetan op Borneo wordt er bijvoorbeeld ernstig door aangetast.

Stroperij

In Afrika leven ongeveer tweehonderd soorten apen, waarvan er veel al bedreigd zijn. Als de palmolie-industrie zich uitbreidt naar Afrika, moet voorkomen worden dat die net zo schadelijk wordt als in Azië, zeggen de onderzoekers.

“De palmolie-industrie verdwijnt niet, maar breidt uit. In plaats van de consequenties daarvan te negeren, kunnen natuurbeschermers beter het gesprek aangaan met de industrie om te proberen invloed uit te oefenen op de praktijk”, staat in het rapport.

Los van het verlies van habitat voor de apen, kan de stroperij ook toenemen door de schade aan bossen. Ook bestaat het risico dat apen vaker worden gedood door boeren, omdat de dieren zich bij verlies aan habitat gaan voeden met gewassen in de omgeving.

De studie van diverse Europese universiteiten en de Stellenbosch University in Zuid-Afrika, is deze week verschenen in Proceedings of the National Academy of Sciences.

Ik ben proMO*

Nu je hier toch bent

Om de journalistiek van MO* toekomst te geven, is de steun van elke lezer meer dan ooit nodig. Vind je dat in deze tijden van populisme en nepnieuws een medium als MO* absoluut nodig is om de waarheid boven te spitten? Word proMO*.

Wil je bijdragen tot de mondiale (onderzoeks)journalistiek in het Nederlandstalig taalgebied? Dat kan, als proMO*.

Wil je er mee voor zorgen dat de journalistiek van MO* mogelijk blijft en, ondanks de besparingspolitiek, verder uitgebouwd wordt? Dat doe je, als proMO*.

Je bent proMO* voor € 4/maand of € 50/jaar.

Word proMO* of Doe een gift