Pantheon Congolese geschiedenis uitgebreid met vrouwelijke helden
Juakali Kambale
18 juli 2004
Wie zich de grote namen uit de Congolese geschiedenis voor de geest wil halen, komt waarschijnlijk niet meteen op Beatrcie Ndona Kimpavita, Marie-Clemente Nangapeta of Sophie Lihau-Kanza. Nochtans zijn bustes van deze drie vrouwen onlangs toegevoegd aan de Gallerij van de Herinnering in de hoofdstad Kinshasa.
Totnogtoe was de Gallerij een exclusief mannenclubje, met beelden van onder meer Patrice Lumumba, Mobuto Sese Seko en Laurent Kabila. Het drietal is ook in de rest van het land absoluut koploper wat het aantal standbeelden en plakaten langs de kant van de weg betreft. Nu doen drie vrouwen hun intrede in het pantheon van de Congolese geschiedenis.
Beatrice Ndona Kimpavita is waarschijnlijk de minst bekende van het drietal. Ze leefde van 1684 tot 1706 en verwierf haar roem als activiste tegen de slavenhandel. Kimpavita stierf op een Portugese brandstapel in de stad Boma nabij de Atlantische Kust, niet ver van de plaats waar de slavenschepen vertrokken.
Marie-Clementine Nangapeta was een non uit Isiro in het noordoosten van het land. In 1964 stortte ze zich op de punt van een bajonet om niet verkracht te worden door de troepen van rebellenleider Pierre Mulele. De Paus heeft zuster Marie-Clementine, geboren in 1939, in 1985 heilig verklaard tijdens een bezoek aan Kinshasa.
De bekendste van de drie is Sophie Lihau-Kanza. Ze werkte in Parijs voor de UNESCO toen ze bij een auto-ongeluk voor het leven verlamd raakte. Lihau-Kanza verliet haar job om in de hele wereld campagne te voeren voor de rechten van gehandicapten. Ze was verschillende keren minister in regeringen onder Mobuto en stierf vijf jaar geleden aan een hartaanval.
Volgens minister van cultuur Pierrette Gene gaat het om vrouwen die zich hebben verzet tegen de mannelijke suprematie in Congo. “Dit zijn vrouwen van het volk die de culturele restricties uit hun omgeving in vraag hebben gesteld”, zei Gene bij de inhuldiging op de Congolese nationale feestdag, “Ze hebben een spoor nagelaten in een wereld van mannenprivileges”.
Juakali Kambale
Xml=3
Ref: af ip hd