Papierfabriek brengt biologisch label Chileense wijn in gevaar

Nieuws

Papierfabriek brengt biologisch label Chileense wijn in gevaar

Papierfabriek brengt biologisch label Chileense wijn in gevaar
Papierfabriek brengt biologisch label Chileense wijn in gevaar

Leo Broers

31 mei 2007

Biologische wijnproducenten van de Chileense Itata-vallei dreigen hun biolabel te verliezen. De reden hiervan is de vervuiling afkomstig van een nieuwe papierpulpfabriek in de vallei.

Papierindustrie en biologische landbouw zijn onverzoenbaar. Dat bleek toen een Zweedse bestelling van 80.000 wijnflessen afsprong. ‘De Itata-vallei is één van de oudste wijnstreken van Chili’, zegt Heinrich Männle, een biologische wijnproducent van Duitse afkomst.
‘Aan het begin van de negentiende eeuw plantten de Spanjaarden hier de eerste wijnranken. De vallei is uitermate geschikt voor druiventeelt. Het klimaat is uitstekend, we hebben genoeg regenval, de juiste temperatuur, een goede bodem en de nodige hellingen.’
Heinrich Männle vestigde zich in ’87 in de Itata-vallei en sinds 2000 mag hij op zijn wijnflessen het biologisch certificaat van Agreco kleven.

Papierpulp

In dezelfde vallei opende het Chileens bedrijf Celulosa Arauco y Concepción (Celco) in september 2006 een reusachtige papierfabriek met een jaarlijkse capaciteit van 856.000 ton cellulose of papierpulp.
De fruit en wijntelers van de Itata-vallei  vrezen dat hun inspanningen om op biologische wijze – dus vrij van chemicaliën – te werken, worden tenietgedaan door de industriële uitstoot en lozing van de papierpulpfabriek. ‘Onze associatie van organische producenten verenigt meer dan honderd fruit en wijntelers. En we zijn allemaal ongerust over onze toekomst’, zegt de wijnboer.

Lees het volledige artikel in onze rubriek Brieven uit de Wereld.