Parlementsleden proberen klimaatgesprekken vlot te trekken

Nieuws

Parlementsleden proberen klimaatgesprekken vlot te trekken

Julio Godoy

12 juni 2009

Honderd parlementsleden uit de dertien meest vervuilende landen ter wereld proberen vandaag en morgen (vrijdag en zaterdag) in Rome de klimaatgesprekken weer vlot te trekken. Eind dit jaar vindt een cruciale VN-klimaattop plaats in Kopenhagen, maar de voorbereidende gesprekken zitten muurvast. Diplomaten en milieuorganisaties hekelen vooral de houding van de Verenigde Staten.

De bijeenkomst in Rome is georganiseerd door Globe, de internationale organisatie van parlementsleden die zich inzetten voor een evenwichtig milieu. “De bedoeling van deze bijeenkomst is de regeringen van de G8 op te roepen om de klimaatwijziging af te remmen”, zegt Globe-voorzitter Stephen Byers, voormalig Brits minister van Energie. De G8-top vindt van 8 tot 10 juli plaats, eveneens in Italië,

De parlementsleden komen uit de acht rijkste landen (G8) ter wereld – Duitsland, Canada, de VS, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Japan en Rusland – en uit de vijf opkomende economieën met de grootste uitstoot van broeikasgassen – China, Brazilië, India, Mexico en Zuid-Afrika.

Er zijn ook wetenschappers en milieudeskundigen aanwezig, zoals Martin Lees, secretaris-generaal van de Club van Rome, en Mohan Munashinghe, vicevoorzitter van het internationale klimaatpanel (IPCC)

Verzet van VS

De Globe-bijeenkomst komt er op een moment dat de Verenigde Staten zich blijven verzetten tegen het concretiseren van een aanzienlijke vermindering van de uitstoot van broeikasgassen. Die houding bleek tijdens de vandaag afgeronde conferentie in Bonn die het pad moest effenen naar de VN-klimaattop in Kopenhagen. Daar moet een nieuw internationaal akkoord tot stand komen dat het Kyoto-protocol opvolgt.

“Het verzet van de Verenigde Staten tegen het Kyoto-protocol is niet veranderd, ondanks de nieuwe Amerikaanse vertegenwoordigers in de internationale onderhandelingen, en ondanks de nieuwe verklaringen over de klimaatwijziging”, zegt een Duitse diplomaat die aan de gesprekken Bonn deelnam en anoniem wenst te blijven.

“De vertegenwoordigers van de Verenigde Staten in Bonn hadden geen concreet plan om over te onderhandelen. Ze verzetten zich tegen verplichte drastische verminderingen voor geïndustrialiseerde landen, en voeren vertragingsmanoeuvres uit. Dat leek hun enige voorstel.”

Bush in de coulissen

Voor een andere Europese diplomaat was het in Bonn “alsof het team van Bush nog altijd in de coulissen stond en ervoor zorgde dat de Verenigde Staten een ambitieus akkoord in Kopenhagen in de weg stonden, net zoals het in Kyoto gedaan had.”

De EU-landen willen hun uitstoot van broeikasgassen tot 30 procent verminderen tegen 2020 als andere rijke landen volgen, maar volgens de anonieme bron willen de VS hooguit tot 6 procent gaan.

Deskundigen van milieuorganisaties die de conferentie in Bonn bijwoonden als waarnemers, bevestigen de informatie van de diplomaten. “De onderhandelingen in Bonn waren een fiasco”, zegt Karsten Smid van Greenpeace. “De Verenigde Staten manipuleren de uitstootcijfers om hun eigen reductiedoelstellingen mooier voor te stellen.”

“De G8 voert de internationale onderhandelingen om de klimaatwijziging af te remmen niet efficiënt”, zegt Smid. In de ontwerpversie van de slotverklaring voor de G8-top staat weinig meer dan de noodzaak om de gemiddelde temperatuurstijging tot 2 graden te beperken, zegt Smid. “Om de zaken nog erger te maken, staat deze zwakke uitspraak dan nog tussen haakjes. Wat we over de klimaatgesprekken in de G8 weten, is deprimerend.”

Nog drie klimaatconferenties

Vóór de klimaattop in Kopenhagen zijn er nog drie klimaatconferenties: van 10 tot 14 augustus, ook in Bonn, van 28 september tot 9 oktober in Bangkok, en van 2 tot 6 november in Barcelona. Eind deze maand staan in Mexico parallelle onderhandelingen met de zestien belangrijkste economieën op de agenda, een initiatief van de Amerikaanse president Barack Obama.

De Verenigde Staten hebben de grootste uitstoot van broeikasgassen per inwoner ter wereld, en zijn de grootste vervuiler na China. Het Kyoto-protocol, dat in 1997 getekend werd en in 2005 van kracht werd, legde een uitstootvermindering van 5,2 procent tegen 2012 op voor geïndustrialiseerde landen die het protocol ratificeerden. Voor opkomende economieën zoals China werden er geen verplichte reducties vastgelegd.