Paus: Mislukking klimaattop zou ‘catastrofe’ zijn

Nieuws

Paus: Mislukking klimaattop zou ‘catastrofe’ zijn

Paus: Mislukking klimaattop zou ‘catastrofe’ zijn
Paus: Mislukking klimaattop zou ‘catastrofe’ zijn

IPS

27 november 2015

Als de klimaattop in Parijs mislukt, is dat een catastrofe, zei paus Franciscus bij het begin van zijn reis in Afrika.

Amper een week voor de start van de cruciale klimaattop in Parijs brengt de paus een bezoek aan Afrika, het armste continent ter wereld en een van de regio’s die het zwaarste getroffen zal worden door de klimaatverandering. Hij startte zijn bezoek in de Keniaanse hoofdstad Nairobi en reist door naar de Centraal-Afrikaanse Republiek en Oeganda.

‘Het zou catastrofaal zijn als individuele belangen zouden voorgaan op het algemeen belang.’

In een toespraak op het hoofdkwartier van het Natuurprogramma van de VN (Unep) in Nairobi waarschuwde de paus gisteren (donderdag) expliciet voor een mislukking in Parijs. Wereldleiders moeten er alles aan doen om het eens worden over een historisch klimaatakkoord, zegt hij.

‘Over enkele dagen vindt in Parijs een belangrijke ontmoeting plaats over de klimaatverandering’, zei Franciscus. ‘Het zou erg triest zijn, ik zou zelfs zeggen catastrofaal, als bepaalde individuele belangen er zouden voorgaan op het algemeen belang. We worden geconfronteerd met een keuze die niet genegeerd kan worden: het milieu herstellen of vernietigen.’

In de toespraak refereerde Franciscus ook naar het Congobekken, dat volgens wetenschappers essentieel is voor de toekomst van de planeet en het behoud van de biodiversiteit. Specifiek voor Afrika moet er ook harder worden opgetreden tegen stroperij en illegale mijnbouw, zei hij.

Encycliek

Het is niet de eerste keer dat de paus zich uitspreekt over milieukwesties. Eerder dit jaar sprak brak hij in de encycliek Laudato Si nadrukkelijk een lans voor de strijd tegen de klimaatverandering. Bij de vorige klimaattop in Lima vroeg de paus ook al om dringend actie te ondernemen tegen de klimaatverandering.

Ook de keuze van zijn pauselijke naam gaf aan dat milieu een belangrijk thema zou worden tijdens zijn pontificaat. Jorge Mario Bergoglio noemde zichzelf naar Franciscus van Assisi, de patroonheilige van de dieren en het milieu.