Pauze in opwarming aarde komt door vulkaanuitbarstingen

Voor de vertraging van de opwarming van de aarde hebben wetenschappers een verklaring gevonden. Vulkaanuitbarstingen houden meer zonnestraling tegen dan gedacht.

 

Taro Taylor (CC BY 2.0)

Volgens de nieuwe Amerikaanse studie kunnen vulkanen de aarde 0,05 tot 0,12 graden Celsius afgekoeld hebben sinds 2000.

Sinds 1998 warmt de aarde minder snel op. Men wist al sinds 2011 dat recente vulkaanuitbarstingen daar een belangrijke rol in spelen. Nieuw onderzoek laat nu zien dat de vulkaanuitbarstingen meer zonnestraling tegenhouden dan gedacht, schrijft Geophysical Research Letters.

Zwalveldioxide

Bij vulkaanuitbarstingen komt zwaveldioxide vrij, die de aarde afkoelt. In de hogere atmosfeer ontstaan zwavelzuurdruppels wanneer dat gas met zuurstof reageert. Die druppels kunnen daar vele maanden blijven. Ze weerkaatsen het zonlicht en halen zo de temperatuur in de lagere atmosfeer en aan het aardoppervlak naar beneden.

De satellietmetingen van dit fenomeen waren nooit zuiver. Ze registreerden enkel wat zich op meer dan 15 kilometer boven het aardoppervlak afspeelde; daaronder kunnen cirruswolken de vulkaanwaarnemingen verstoren.

De onderzoekers combineerden daarom massa’s gegevens van instrumenten op de grond, in de lucht en in de ruimte.

Pinatubo

Als je naar de statistieken op langere termijn kijkt, dan zijn vertragingen en versnellingen in de opwarming van de aarde niet ongewoon. Lange tijd dacht men dat de recente vertraging te maken had met zwakkere zonneactiviteit of een sterke warmteopname door de oceaan.

Sinds 2011 weten onderzoekers dat ook vulkanen een belangrijke rol spelen. En dan hebben we het niet alleen over de grote uitbarstingen zoals die van de Pinatubo (Filipijnen), die in 1991 20 miljoen ton zwavel de atmosfeer in spuwde. Ook kleinere vulkaanactiviteit speelt een rol, blijkt nu uit de fijnere metingen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.