Peilingen ogen steeds beter voor Marina Silva als Braziliaans president

Nieuws

Peilingen ogen steeds beter voor Marina Silva als Braziliaans president

Peilingen ogen steeds beter voor Marina Silva als Braziliaans president
Peilingen ogen steeds beter voor Marina Silva als Braziliaans president

Mario Osava

08 september 2014

De peilingen ogen steeds beter voor Marina Silva. De kans dat ze de eerste zwarte vrouwelijke president van Brazilië wordt, neemt toe.

José Cruz (CC-BY-3.0-br)

Marina Silva

José Cruz (CC-BY-3.0-br)

In de peilingen doet Marina Silva het uitstekend. Sinds ze de verongelukte Eduardo Campos opvolgde als kandidaat voor de Socialistische Partij (PSB), gaat haar populariteit gestaag vooruit.

Volgens twee nieuwe peilingen zou ze in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen, op 5 oktober, evenveel stemmen halen als huidig president Dilma Rousseff, kandidaat van de Arbeiderspartij (PT). In de tweede ronde, op 26 oktober, zou Silva Rousseff achter zich laten, met een voorsprong van 7 procent.

In de peiling van het Braziliaans Instituut voor Publieke Opinie geeft 31 procent aan dat men in geen enkel scenario op Rousseff gaat stemmen. Bij Silva is dat slechts 12 procent. Silva maakt zo meer kans op de vele stemmen voor de kandidaten die de eerste ronde niet overleven.

Recessie

De economie zit Silva mee. Het land zit in een recessie, de inflatie is hoog, de begroting kreunt. De economen die de meeste media-aandacht krijgen, wijten het aan het slechte bestuur van Rousseff.

De elektriciteitssector, waar Rousseff haar eerste strepen verdiende, oogt belabberd. De president had lagere tarieven beloofd maar verhoogde ze juist. Door aanhoudende droogte is bovendien het risico op stroompannes toegenomen.

Rousseff werd in 2010 de eerste vrouwelijke president. Maar toen al was Silva de verrassing. Ze haalde, toen nog voor de Groene Partij, bijna 20 miljoen stemmen, 19 procent van het totaal.

Straatprotest

Silva slaagt er beter dan wie ook in de ontevredenheid van de Brazilianen te capteren. De ontevredenheid kwam massaal tot uiting in het straatprotest van juni 2013.

Toch geloven de PT-militanten dat Rousseff het in de tweede ronde alsnog haalt. Dat vertrouwen is gebaseerd op de electorale kracht van de sociale programma’s waarmee Rousseff en haar voorganger Lula miljoenen Brazilianen uit de armoede hebben gehaald.

Bovendien is de partijsteun voor Silva beperkt. Ze was ooit minister voor de PT, werd toen presidentskandidaat voor de Groene Partij en doet nu een nieuwe gooi namens de PSB. Met die PSB verschilt ze op sommige punten, onder meer over kernenergie, grondig van mening.

Onbestuurbaarheid

Het kan bij de Brazilianen periodes van onbestuurbaarheid in herinnering brengen. President Janio Quadros bijvoorbeeld moest in 1961 al na zeven maanden opstappen omdat hij geen steun had in het parlement. Fernando Collor (1990-1992) trad af toen het parlement hem na een corruptieschandaal dreigde af te zetten.

Maar onbestuurbaarheid was ook een argument dat men in de verkiezingen van 2002 tegen Lula gebruikte. Zonder succes. De hoop zal de angst overwinnen, zei de PT toen.

Een ander zwak punt van Silva is haar overtuigde lidmaatschap van de Pinksterkerk. Dat levert haar veel steun op bij evangelische gelovigen maar bij de katholieke meerderheid valt dat in minder goede aarde.