Peruaans Amazonegebied te koop
Milagros Salazar
05 februari 2008
De Peruaanse regering zet het Amazonegebied in de etalage. Peru wil braakliggende grond verkopen aan privébedrijven die in herbebossing investeren. Volgens experts loopt het regenwoud daardoor gevaar want het is niet duidelijk over welke soorten grond het precies gaat.
Nu geeft de Peruaanse overheid gebieden die ze wil laten herbebossen in concessie. Met de nieuwe Wet ter Bevordering van Privé-investeringen in Herbebossing wil ze de gronden verkopen. Volgens president Alan García biedt dat meer zekerheid aan de investeerders en verhoogt het de werkgelegenheid.
Het parlement bespreekt het voorstel deze week. De comissie Landbouw zette het licht al op groen, maar er is nu toch twijfel gerezen. Experts, oppositieleden en sociale organisaties hebben zwaar uitgehaald naar de nieuwe wet. Ze stellen dat García alleen het economische voordeel ziet en de grote natuurlijke rijkdom en de inheemse bevolking in de zone negeert.
“Het probleem is dat het wetsontwerp niet bepaalt over welke soorten gronden het gaat omdat er geen kadaster bestaat”, zegt Luis Capella, bosspecialist van de ngo Sociedad Peruana de Derecho Ambiental (Peruaanse Maatschappij voor Milieurecht). “Een terrein zonder bosrijke bedekking kan in werkelijkheid een stuk primair bos zijn, en dat zal voor de bijl gaan als het verkocht wordt.”
Geen controle
Het wetsontwerp heeft het over de verkoop van “bosgronden die geen bosrijke bedekking hebben en/of niet bewerkt zijn”. Het ministerie van Landbouw gaf aan IPS toe dat het kadaster pas eind dit jaar klaar zal zijn, maar schat toch dat er 9,5 miljoen hectaren ontbost gebied zijn.
Luis Capella klaagt ook aan dat er geen controle zal zijn op de investeringen in de zone. Nu is het toezicht op de herbebossing in handen van Proinversión, een overheidsorgaan dat alleen economische en geen milieu-, sociale en culturele argumenten hanteert. “Als er zoveel onduidelijkheid is over de voorwaarden en rechten voor de kopers, en over de rechten van de betrokken bewoners, hoe kan men dan vaststellen dat de wet investeringen en werk oplevert?”
Het parlement is verdeeld. De commissie Economie zei al dat ze van geen verkoop wil weten en pleitte voor het behoud van de concessies. “Ik ben het niet eens met de verkoop omdat men ook investeringen kan garanderen via concessies, bovendien is het Amazonegebied een van de longen van de wereld en moeten we de mensen die er wonen respecteren”, zegt Lourdes Alcorta van Unidad Nacional (UN), een centrumrechtste alliantie die nochtans een groot voorstander is van het privé-initiatief.
Mislukking
Het linkse Unión Por el Perú wijst het wetsontwerp unaniem af. ”Zelfs het huidige systeem van concessies is een mislukking: het heeft het regenwoud kapot gemaakt en een groep bedrijven toegelaten rijk te worden met illegale houthandel”, zegt woordvoerder Róger Najar.
Het presidentiële initiatief heeft de gemoederen verhit in het Amazonegebied. In de grote noordoostelijke regio Loreto komen sociale organisaties nu al enkele dagen op straat. Voor de eerste helft van deze maand plannen organisaties uit drie Amazoneregio’s een staking.
Het Peruaanse Amazonegebied telt 1.450 inheemse gemeenschappen die tot 65 etnische groepen behoren.