"Pijpleiding Keystone XL nodig als tegengewicht tegen Rusland"

Nieuws

"Pijpleiding Keystone XL nodig als tegengewicht tegen Rusland"

"Pijpleiding Keystone XL nodig als tegengewicht tegen Rusland"
"Pijpleiding Keystone XL nodig als tegengewicht tegen Rusland"

IPS

06 maart 2014

Republikeinse politici en media in de Verenigde Staten gebruiken de crisis in Oekraïne niet alleen om president Barack Obama als een zwakke wereldleider af te schilderen, maar zien er ook een extra reden in om de controversiële Keystone-XL-pijpleiding door te drukken. Via de pijpleiding kunnen de VS Europa van energie voorzien en de Russische positie verzwakken, luidt de redenering.

De omstreden pijpleiding Keystone-XL moet olie uit de Canadese teerzanden naar raffinaderijen in het zuiden van de VS vervoeren. Tegenstanders waarschuwen voor de impact op het milieu en het klimaat, maar voorstanders zien er een economische stimulans in voor de VS. Nu betrekken Republikeinse politici en media ook de Oekraïense crisis in het verhaal.

“We moeten snel handelen wat betreft de uitvoer van aardgas”, zei de Republikeinse volksvertegenwoordiger Paul Ryan in een interview op de Amerikaanse nieuwszender CNN. “We moeten een gasterminal aan de oostkust goedkeuren voor de uitvoer naar Europa. En we moeten de Keystone-pijpleiding goedkeuren, om te tonen dat de Verenigde Staten energie-onafhankelijk worden en Europa van energie kunnen voorzien.”

Toen de interviewer, Kate Bolduan, antwoordde dat het jaren zou duren voor de pijpleiding operationeel zou zijn, laat staan effect zou hebben, antwoordde Ryan dat vooral het signaal belangrijk is. “Het signaal is dat Amerika openstaat om zaken te doen, en bondgenoten zal helpen met energiebronnen zodat ze minder afhankelijk worden van Rusland. Dat signaal is erg, erg belangrijk.”

Tegelijk werd het idee vurig verdedigd op de Republikeins-gezinde nieuwszender Fox News. “De Keystone-pijpleiding moet goedgekeurd worden”, zei de populaire presentator Bill O’Reilly. “Waarom? Omdat Rusland Europa chanteert met energie. Hoe meer olie en gas de VS en Canada kunnen produceren, hoe zwakker Rusland wordt in de wereld. Ik hoop dat president Obama dat begrijpt”.

Energie-analisten zijn erg sceptisch over die redenering. Niet alleen zou het jaren duren om de pijpleiding operationeel te krijgen, zelfs op volle capaciteit kan de leiding niet genoeg olie leveren om de positie van Rusland als energieleverancier in gevaar te brengen.

Omstreden

Het Keystone XL-project is erg omstreden. Niet enkel door de kans op olielekken over het traject, maar ook omdat de teerzandindustrie veel water en energie opslorpt en bij de productie van de olie veel meer broeikasgassen vrijkomen dan bij gewone oliewinning.

Afgelopen zomer zei president Obama dat hij de pijpleiding zou goedkeuren als blijkt dat er geen significante toename van de uitstoot van CO2 mee zou gepaard gaan. Vorige maand kwam een studie van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken tot de conclusie dat de milieu-impact van de pijpleiding verwaarloosbaar is.

Naar verwachting zal Obama in de komende maanden een beslissing nemen in het dossier.