Pinochet verlaat senaat maar behoudt immuniteit
Gustavo González
05 juli 2002
Ex-dictator Augusto Pinochet diende gisteren (donderdag) zijn ontslag in als senator voor het leven. Maar een statuut voor ex-presidenten zal hem immuniteit verlenen tegen vervolgingen in verband met mensenrechtenschendingen onder zijn presidentschap van 1973 tot 1990.
De ex-dictator nam zijn besluit tot ontslag woensdagavond na beraad met zijn familie, medewerkers en zijn team van advocaten. Zijn raadsman beval hem aan om het statuut van ex-presidenten aan te vragen. Dat statuut, voorzien in een wet uit maart 2000, geeft ex-presidenten dezelfde immuniteit als volksvertegenwoordigers. Dat betekent dat ze niet vervolgd of van hun vrijheid beroofd kunnen worden tenzij een rechtbank hun immuniteit opheft. Tegen zo’n opheffing kan bovendien beroep worden aangetekend bij het hooggerechtshof.
Het statuut geeft Pinochet ook recht op een maandelijkse uitkering van zo’n 2.400 euro, zeg maar het loon van een minister, plus onkosten.
Pinochets ontslag uit de senaat is een gevolg van een uitspraak van het hooggerechtshof maandag dat Pinochet mentaal ongeschikt verklaarde om zich te verdedigen in een rechtszaak. Het hoogste juridische orgaan baseerde zich voor die uitspraak op medische rapporten die stelden dat de gepensioneerde generaal lijdt aan een lichte vorm van dementie. De Chileense regering had daarop het ontslag van Pinochet als senator gevraagd. Wie niet in staat is een proces te volgen, kan ook zijn werkzaamheden als senator niet vervullen, luidde de redenering.
De ex-dictator zal één van de komende dagen officieel een aanvraag indienen voor het statuut. Het zal hem immuniteit verlenen tegen de nieuwe pogingen die er ongetwijfeld komen om het voor het gerecht te slepen. In Chili zelf zijn nog honderden klachten aanhangig tegen Pinochet. De Groep van Families van de Verdwenen-Gevangenen kondigde aan dat ze de beslissing van het Chileense hooggerechtshof zal aanvechten bij de Inter-Amerikaanse Rechtbank in Costa Rica.
Ref: la hd