Poetin even onpopulair als Bush

Nieuws

Poetin even onpopulair als Bush

Jim Lobe

28 juni 2007

Het vertrouwen in de Russische president Vladimir Poetin is in West-Europa ongeveer even laag gevallen als dat in zijn Amerikaanse ambtsgenoot George Bush. Grootmachten als de VS, China en Rusland roepen overal in de wereld steeds negatievere reacties op, zo blijkt uit een wereldwijde opiniepeiling van het Amerikaanse Pew Research Institute.

Onderzoekers van het Global Attitudes Project ondervroegen in april en mei meer dan 45.000 mensen in 47 landen, waaronder de Palestijnse Gebieden. Uit de resultaten blijkt dat het aanzien van de Verenigde Staten voor het vijfde jaar op rij is gedaald in zowat de hele wereld. Alleen in Israël en in grote delen van Afrika bezuiden de Sahara heeft twee derde van de mensen nog enige sympathie voor Uncle Sam.
Het jongste onderzoek geeft aan dat ook Rusland en in mindere mate China een steeds negatiever imago krijgen in de wereld. In heel wat landen, vooral in West-Europa, haalde de Russische president Poetin een even lage score als Bush op de vraag of je erop kan vertrouwen dat hij “in de wereldpolitiek de juiste beslissingen neemt”.
De houding tegenover Rusland als land was iets positiever. In 14 van de 47 landen had een meerderheid van de mensen een positieve indruk van Rusland, in 10 landen was het imago uitgesproken negatief. De meeste scepsis was te vinden in West-Europa en in het Midden-Oosten.
In 27 van de 46 landen hadden de bevraagden een positief beeld over China, vooral in enkele Aziatische buurlanden als Maleisië (83 procent), Pakistan (79 procent), Bangladesh (74 procent) en Indonesië (65 procent). Hetzelfde geldt voor heel wat landen in zwart Afrika, waar China sinds enkele jaren gretig investeert in de economie.
In West-Europa, Zuid-Korea, Japan en Turkije is het Chinese aanzien de voorbije jaren met meer dan 10 procent gedaald. De ongerustheid over de groeiende militaire macht van China is het grootst in Zuid-Korea, Frankrijk, Tsjechië, Japan en Duitsland.
“De grootmachten en hun leiders worden niet gerespecteerd”, verklaarde de voormalige VS-minister van Buitenlandse Zaken Madeleine Albright naar aanleiding van de publicatie van de peiling. Albright merkte verder op dat de grote uitdagers van de wereldmachten, de Venezolaanse president Hugo Chavez en de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad, het er niet veel beter van afbrengen. Het imago van Iran ging er in de hele wereld op achteruit, vooral in Turkije, Egypte en Indonesië.
De houding tegenover de Europese Unie en de Verenigde Naties is iets positiever. In 33 van de 47 landen zei een meerderheid van de mensen positief te staan tegenover de twee instellingen. Het enthousiasme is het grootst in Afrika en het kleinst in het Midden-Oosten.
In vergelijking met vijf jaar geleden beschouwen steeds meer mensen het klimaat als een van de belangrijkste bedreigingen voor de mensheid. In Europa, Latijns-Amerika en Azië, inclusief China, werd klimaat als een van de twee grootste wereldproblemen genoemd. De VS hebben daarbij de reputatie het milieu de meeste schade te berokkenen, gevolgd door China.
Afrika bezuiden de Sahara ervaart aids en andere besmettelijke ziekten als de grootste bedreiging. De mensen in het Midden-Oosten liggen dan weer vooral wakker van de verspreiding van kernwapens en van religieuze en etnische onverdraagzaamheid.