Poetin populairder dan ooit

Nieuws

Poetin populairder dan ooit

Kester Kenn Klomegah

27 december 2005

Drie op vier Russen zijn tevreden over hun president, zo blijkt uit een nieuwe opiniepeiling. Dat is te danken aan het feit dat hij 3,4 miljard euro vrijmaakt onderwijs, huisvesting en landbouw, zeggen sommigen. De cijfers kloppen niet, zeggen anderen.

73 procent van de Russen vindt dat Vladimir Poetin het goed doet. Slechts 19 procent keurt zijn beleid af. De resultaten van de peiling van het All-Russian Public Opinion Centre zijn een persoonlijk record voor de Russische president. De Russische minister voor Noodsituaties, Sergei Shoigu en Vladimir Zjirinovski, de leider van de extreem-rechtse Liberaal Democratische Partij, eindigen tweede en derde in de populariteitstest . De peiling werd afgenomen in oktober en november in meer dan 150 steden en dorpen in heel Rusland.

Analisten denken dat Poetins reputatie gestegen is dankzij het feit dat hij in september 3,4 miljard vrijmaakte voor overheidsinvesteringen in onderwijs, huisvesting en landbouw. De regering doet het goed op sociaal vlak. De nationale prioriteitsprojecten van de president slaan aan bij berooide bevolking, zegt Yelena Zelinskaya, ondervoorzitter van Media Soyuz, een ngo die ijvert voor meer persvrijheid in Rusland. Of dat daadwerkelijk tot een betere levensstandaard leidt, hangt af van de regionale gouverneurs en van het enthousiasme waarmee deze maatregelen worden toegepast.

De Russische economie doet het niet slecht. Er wordt flink wat buitenlands kapitaal gepompt in Rusland. Volgens de officiële cijfers stijgen de lonen en is de werkloosheid gedaald tot minder dan zeven procent - een cijfer waar sommige westerse landen jaloers op kunnen zijn.

Maar niet iedereen is overtuigd dat het beeld zo rooskleurig is. De peiling is een politieke manipulatie die ondersteund en verspreid wordt door de staatsgecontroleerde media, zegt Yury Korguniuk, directeur van Indem, een organisatie die de ontwikkeling van democratische instellingen promoot in Rusland. Men zet alles op alles om het imago van de president te doen schitteren.