Polen stelt oerbos open voor houtkap

De Poolse regering heeft toestemming gegeven om op grote schaal te kappen in het Bialowieza-woud, een van de laatste stukken oerbos in Europa. De beslissing krijgt harde kritiek van milieuverenigingen.

  • Erik de Haan (CC BY-NC 2.0) Het Bialowieza-woud is al duizenden jaren oud en is een schatkamer van biodiversiteit. Erik de Haan (CC BY-NC 2.0)

Volgens de Poolse minister van Leefmilieu Szyszko is de houtkap nodig om een plaag van kevers in te dijken. ‘We doen dit om de teloorgang van een belangrijke habitat te beschermen, en het verdwijnen van belangrijke soorten te vermijden’, zei de minister. Hij voegde eraan toe dat de houtkap strikt verboden blijft in de delen van het woud die door de Unesco tot werelderfgoed uitgeroepen zijn.

De kever is effectief een probleem, maar volgens wetenschappers moet er maar zo’n 40.000 kubieke meter hout gekapt worden om de plaag te bestrijden. Het plan van de Poolse regering gaat veel verder en geeft houtkapbedrijven toegang tot meer dan 180.000 kubieke meter hout over de volgende tien jaar.

Milieuorganisaties zoals Greenpeace reageren verbolgen. Ze verwijten Szyszko ‘de stemmen van burgers, wetenschappers, de EU, Unesco en milieubeschermers te negeren’. Volgens Greenpeace kunnen de plannen ook leiden tot Europese sancties, omdat het delen van het woud tot het Natura 2000-programma behoren.

Bizon

Het Bialowieza-woud is al duizenden jaren oud en strekt zich uit over 150.000 hectare, tot over de grens met Wit-Rusland. Daar is het integraal beschermd als natuurpark.

Het woud is een schatkamer van biodiversiteit met zo’n twintigduizend diersoorten, waaronder 250 vogelsoorten en 62 zoogdiersoorten. Er leven onder meer wolven, lynxen, herten en everzwijnen, en ook zo’n 450 Europese bizons. Ze leven er tussen de hoogste bomen van Europa: zilversparren tot 50 meter hoog en eiken en essen tot 40 meter.

Houtkap en de vaak illegale jacht bedreigen het woud al tientallen jaren in toenemende mate.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift